Dues mirades

Estruços

Seria una irresponsabilitat o una imperícia extrema que Rajoy, Santamaría i Zoido no estiguessin al corrent del dispositiu policial de l'1-O. ¿O és que en vista de la tragèdia han optat per amagar el cap sota la sorra?

zentauroepp47150282 former spanish prime minister mariano rajoy arrives to the s190227155657 / BENJAMIN CREMEL

Ara es tracta de veure a qui derivaran la responsabilitat José Antonio Nieto i Diego Pérez de los Cobos, que no eren a la sala, però que suposo que han seguit el judici per televisió i han vist com els seus superiors es treuen de sobre les puces i els encolomen l’autoria dels fets de l’1 d’octubre. Han d’estar pensant la manera de delegar en algú altre, en una escala descendent que acabarà amb el responsable del sopar festiu, aquelles famoses croquetes i aquelles famoses “pastes de full mixtes napolitanes” que els policies van engolir la nit de Nadal

Si el principal delicte és el de rebel·lió, una cosa molt seriosa que es relaciona amb el disseny i l’execució d’un cop d’Estat, si aquesta va ser una acció que hauria de fer tremolar els fonaments de qualsevol estructura de poder, un aixecament violent que havia de soscavar els fonaments de la unitat d’Espanya, si resulta que estàvem davant d’un fet del tot singular i decisiu, històric, ¿com és que cap dels tres capitostos que dirigien l’Estat l’octubre del 2017 estava al corrent del dispositiu policial? En tot cas no ho recorden o no en tenen constància, cosa que indica, si és que la revolta era tan greu, un grau extrem d’imperícia  i d’irresponsabilitat  davant les hores greus que vivia el país. ¿O és que ara, vista la magnitud de la tragèdia, vistes les imatges colpidores, davant l’evidència del desastre, han optat per amagar el cap sota la sorra, com uns estruços?