Avanç en igualtat a l'MWC

El Mobile de les dones

El programa Women4Tech ofereix la perspectiva femenina sobre la transformació tecnològica

zentauroepp47037252 opinion ilustracion de leonard beard190220190333

A pocs dies de la celebració del Mobile World Congress (MWC), és moment de posar sota el focus quin paper juguen les dones en aquest esdeveniment de referència en la indústria de la telefonia mòbil. Es diu que el món tecnològic pateix d’un gran desequilibri en termes de gènere. Aquesta realitat es vol compensar des de l’MWC amb un programa de conferències i activitats que té les dones com a principals protagonistes: el Women4Tech. Analitzem quina és la seva oferta i les temàtiques que es cobreixen.

Aquest programa compleix tres anys dins de l’MWC, tot i que va néixer un any abans en l’àmbit de la fira d’emprenedors 4YFN. Situa la diversitat de gènere en el centre de la seva aposta de continguts. S’emmarca, al seu torn, dins del compromís de la GSMA amb l’objectiu 5 de desenvolupament (ODS 5) de les Nacions Unides,que promou aconseguir la igualtat de gènere i apoderar les dones.

Les temàtiques de les sessions ofereixen una mirada plural als desafiaments que planteja la tecnologia, des de la intel·ligència artificial o l’internet de les coses. La diversitat és un concepte que apareix de forma freqüent vinculat als equips humans i a la creativitat. També es dedica una sessió a fer balanç de l’impacte del moviment #MeToo en els àmbits de treball tecnològics. A més, s’hi inclouen accions de 'networking' i tallers específics per a dones emprenedores en 'start-ups’ tecnològiques.

Aquesta oferta temàtica centrada en les dones es concentra l’últim dia de l’MWC. La pregunta que sorgeix a continuació és la següent: ¿tenen també protagonisme en el programa de conferències dels tres dies anteriors? Si agafem la llista dels ponents principals, comptem 11 dones d’un total de 35, cosa que suposa una mica més del 30%. Algunes d’elles tenen càrrecs polítics rellevants, com Amina J. Mohammed (Nacions Unides), Mariya Gabriel (Comissió Europea) i Amani Abou-Zeid (Unió Africana). D’altres són conselleres delegades d’importants empreses tecnològiques, com Cher Wang (HTC), Anjali Sud (Vimeo) i Heba Bevan (Utterberry). Destaca la diversitat geogràfica de les principals convidades, perquè provenen dels diferents continents. Les temàtiques en què són expertes són molt àmplies: la intel·ligència artificial, el contingut immersiu, la fractura digital o les noves empreses tecnològiques 'unicorn’.

Un altre dels àmbits on apareix el protagonisme de les dones és dins dels premis de la indústria mòbil coneguts amb el nom de 'GLOMO’. N’hi ha dos exclusivament per a dones dins de la categoria del lideratge. Aquests premis volen reconèixer i honrar tant una persona com una organització per la seva dedicació i recursos en l’establiment d’iniciatives que encoratgen i retenen dones i nenes en la indústria mòbil i tecnològica.

¿Quin balanç fem de l’oferta de l’edició de l’MWC2019? Estem en la bona direcció, perquè els nivells acaben de superar el 30%, però encara queda per assolir la xifra del 50%. El més important és no deixar de fer promoció activa entre tod@s.