idees

Un laberint de llibres

zentauroepp46793302 westsider190201182151

Fa uns dies va sortir a les notícies la llibreria Westsider, de Nova York, on fa anys vaig comprar un exemplar dels bons contes de Gina Berriault (‘Women in their beds’). La Westsider és una llibreria de segona mà, amb els títols ben triats, i un bon dia van anunciar que tancarien a finals de febrer. El motiu era econòmic i, tan bon punt es va saber, una colla de clients i veïns del barri van fer una col·lecta per internet per aconseguir els 50.000 dòlars que feien falta. Ara, doncs, per sort la Westsider ja no tancarà. Quan penso en la botiga, en ve a la memòria la sensació d’explorar un local atapeït, de dos pisos, amb els esglaons de l’escala plens de llibres, passadissos estrets i els espais aprofitats al màxim.

La llibreria barcelonina Books Factory causa la mateixa impressió que la novaiorquesa i rescatada Westsider

És, a la seva manera, la mateixa impressió que es pot tenir a Barcelona quan visita Books Factory, la llibreria de vell que estava al carrer Secretari Coloma i des de fa uns mesos s’ha traslladat a Alcalde de Móstoles. Sense perdre els seus aires de basar, el nou local els ha permès ordenar millor un catàleg molt divers, i així posar a la vista tots els títols que guardaven al magatzem. Ara la nova llibreria té tres plantes –una d’elles encara no està visible, amb milers de caixes per obrir– i més prestatges que accentuen un aspecte laberíntic i alhora industrial.

“És impossible que no trobis res que t’agradi”, diu Mercè Gil, la llibretera, i la veritat és que t'ho posa fàcil. Els autors de més sortida tenen prestatge propi, de Marsé Monzó, de Delibes Pedrolo, però també hi ha associacions curioses: Javier Tomeo comparteix lleixa amb Jerzy Kosinsky i Peter Ustinov. A més de seccions clàssiques com les de novel·la negra, història o còmic, als marges de la literatura hi cap tot: ovnis, aus canores, grafologia, somnis i una enigmàtica “pedres que curen”. A la secció de llibres d’art, una nota diu: “En tinc més, pregunta”. És llei de vida: tots els llibres volen una segona oportunitat. Durant la meva última visita, per exemple, vaig endur-me dos trofeus de Bruce Chatwin, avui dia un autor poc recordat: ‘¿Qué hago yo aquí?’ i ‘El virrey de Ouidah’. L’explorador explorat.