Anàlisi

Un ecosistema clau per a la innovació

Uns 2.700 professionals d'entitats públiques i privades interaccionen al Parc Científic de Barcelona

Un laboratorio del Parc Científic de Barcelona. / Josep Garcia

El Parc Científic de Barcelona (PCB) té un paper fonamental en el sistemad’innovació català des de fa més de 20 anys. Amb una superfície de 100.000 metres quadrats i una comunitat integrada per 2.700 professionals –el 54% són dones–, és un pol d’atracció de talent on més de 100 entitats públiques i privades interactuen i generen sinergies que enforteixen la col·laboració entre l’entorn acadèmic, científic, tecnològic i empresarial.

Al parc desenvolupen la seva activitat un total de sis instituts públics de recerca, 75 empreses (des de grans companyies, a 'spin-offs' i 'start-ups’), 12 grups i centres de la Universitat de Barcelona (UB) i 11 entitats sense ànim de lucre, entre les quals, la Fundació Bosch i Gimpera, l’oficina de transferència de coneixement, tecnologia i innovació de la UB; l’organització Biocat CataloniaBio & HealthTech, les principals organitzacions que promouen el sector de les ciències de la vida a Catalunya, així com l’EIT Health Spain, el node espanyol d’una de les iniciatives més ambicioses en salut que hi ha a Europa. 

A fi de crear sinergies entre els membres d’aquesta gran comunitat, el parc acull més de 500 activitats a l’any, que potencien, també, la interacció amb els principals agents del sistema d’innovació.

L’evolució del PCB està associada al creixement exponencial del sector. Ha doblat els usuaris els últims vuit anys i preveu acollir fins a 3.500 professionalsquan els nous espais previstos per a laboratoris i oficines, que representen uns 9.000 metres quadrats, es posin en funcionament.

Acoblar en un mateix ecosistema els diferents actors de l’R+D+I per impulsar la innovació científica, tecnològica i empresarial planteja un entramat de reptes i oportunitats. Al Parc Científic de Barcelona assumim, dia rere dia, aquest compromís com un desafiament apassionant.