Finestra de socors

Feliç recorregut, feliç saviesa

En els àmbits creatius, joventut i novetat són valors per si mateixos, el mandat és nodrir-se voraçment del nou i desfer-se del vell

zentauroepp31526452 lanzarote 30 12 14 paisajes volcanicos de lanzarote una tur190127153858

Avui la meva amiga fa 60 anys. El passarà a Lanzarote, no de vacances com pensaran els qui associen la preciosa illa amb diversió i descans, sinó treballant. La meva amiga es dedica al cine i avui, dilluns, a punta de dia haurà clavat la seva cadira davant el combo en aquesta fàbrica ambulant que és un rodatge, per supervisar i garantir la continuïtat narrativa de la pel·lícula, és a dir, que tots els plans casin en muntatge, que res es quedi sense filmar, que hi hagi coherència temporal, visual i emocional entre les escenes.

Complir 60 anys l’espanta, com ens espanta tots saltar de dècada, si bé sospito que en altres èpoques no alarmava de la mateixa manera. Imagino que a la meva àvia Dora, dona presumida que no va confessar mai la seva edat, sí que li produiria cert ensurt avançar en el calendari i veure els seus encants pansir-se, però almenys no tenia la pressió d’haver de continuar sent una professional àgil, dinàmica i moderna. O fingir-ho.

En un país que ostenta el segon lloc mundial en taxa d’envelliment i on el que fan falta són més cotitzadors i més qualificats, i no menys, és paradoxal que una vegada que sobrepassen els 45 anys els treballadors i professionals trobin tantes dificultats i amenaces per mantenir-se en actiu o reinserir-se després d’un acomiadament i aviat se sentin dinosaures.

La meva amiga té sort perquè és una professional valorada, però la incertesa de quin futur li oferirà un context laboral impredictible i precaritzat, resta gaudi a aquesta etapa. Fa temps, una altra amiga propietària d’una important marca de calçat, m’explicava que en les setmanes de la moda de Nova YorkParís i Milà, si li preguntaven l’edat no es treia anys, sinó dècades minimitzant la seva trajectòria. No perquè a ella li importés un rave tenir 70 anys, sinó per estalviar-los l’ensurt i els prejudicis als fashionistes  en un sector en què joventut i novetat són valors per si mateixos. El mateix passa en la resta d’àmbits creatius en què nodrir-se voraçment del nou i desfer-se del vell és el mandat generalitzat. Feliços 60, Lourdes, feliç recorregut, feliç saviesa.