Editorial

Debat sobre la legalització del cànnabis

El Canadà serveix de conillet d'Índies d'una política que pretén acabar amb les màfies però que també suposa riscos

zentauroepp45500317 people wait in line to purchase legal cannabis products outs181017195921 / Graham Hughes

El 17 d’octubre passat, el Canadà es va sumar a la llista d’estats on és permès el comerç, venda, distribució i consum de cànnabis per a usos recreatius, una legalització que ja es va donar a començaments del 2018 a Califòrnia i que també està vigent, amb notables contradiccions federals, en altres estats nord-americans i, des del 2013, a l’Uruguai.

El cas del Canadà és significatiu per múltiples aspectes –en especial, per l’envergadura del país– i serveix com a conillet d’Índies per analitzar els pros i contres d’una política que, d’una banda, regula el mercat amb afany progressista i persegueix reduir el creixent consum entre menors i acabar amb les màfies i amb el cost social que representa la marginalitat del mercat negre, i, per altra, genera seriosos dubtes sobre com afectarà la mesura a una societat que corre el risc d’infravalorar els efectes negatius d’una substància en aparença inofensiva però que pot afectar al desenvolupament cognitiu, en especial dels joves, i produir malalties mentals.

En un plat de la balança, el negoci legal i la seva generació de riquesa, impostos i llocs de treball, així com l’impuls a la investigació pels seus efectes terapèutics contra el dolor. En l’altre, la banalització d’una droga que té en alerta a la comunitat científica per les conseqüències futures. Tot un laboratori a què haurem d’estar atents per enfocar degudament el debat que també es planteja al nostre país.