Editorial

La democràcia guanya en les eleccions dels EUA

L'activisme polític i l'alta participació indiquen que bona part de la societat ha vist el perill que sotjava amb Trump i ha volgut contrarestar-ho

JLX03 NUEVA YORK ESTADOS UNIDOS 31 10 2018 - Imagen de archivo que muestra a un bebe que intenta alcanzar la bandera estadounidense que sostiene su madre en Nueva York Estados Unidos el 14 de enero de 2011 El presidente de Estados Unidos Donald Trump aseguro ayer 30 de octubre de 2018 que quiere poner fin al derecho a la ciudadania para los nacidos en el pais lo que ha suscitado numerosas criticas y supone un aumento de su tono antiinmigracion en medio de la campana de las elecciones legislativas del 6 de noviembre EFE Justin Lane / JUSTIN LANE (EFE)

No ha sigut la gran onada blava, però la recuperació de la Cambra de Representants pel Partit Demòcrata Partit Demòcratatorna a la política els equilibris i contrapoders fixats en la Constitució per evitar el monopoli absolut del poder. Els demòcrates donen senyals d’haver superat la catalèpsia provocada per la derrota, fa dos anys, deHillary Clinton  malgrat haver superat Donald Trump en vots popularsDonald Trump. Amb aquest impuls el partit podrà buscar candidat amb possibilitats per a la pròxima carrera a la Casa Blanca.

El resultat no és bo per a Trump, però tampoc és dolent. Malgrat seguir el control republicà del Senat, la majoria demòcrata a la Cambra baixa significa que el president no ho tindrà fàcil perquè s’aprovin els seus projectes i hi haurà un escrutini sobre la seva activitat política. Es descarta un 'impeachment’,però la nova Cambra voldrà investigar la col·lusió entre servei públic i negocis privats, el dossier rus i tantes qüestions. El que Trump pot considerar positiu és que continua tenint bona estrebada electoral, la qual cosa no és irrellevant de cara a les futures presidencials.

El resultat és excel·lent per a la democràcia. L’activisme polític i l’alta participacióindiquen que bona part de la societat ha vist el perill que sotjava i ha volgut contrarestar-ho L’elecció de nombroses dones, de joves, de minories ètniques i religiosesminories ètniques ireligiosesimplica un canvi radical en unes institucions dominades per l’home blanc. També és una incriminació a la política xenòfoba i antiimmigració de Trump.