Finestra d'auxili

Banquets d'afecte

En un dia com avui, potser hauríem d'estar agraïts de tenir cunyats per discutir

zentauroepp41240952 cena navidad171209205050

Tinc alguns amics que el dia d’avui el passaran sols. No és perquè militin contra el Nadal i facin de la seva soledat un gest reivindicatiu, ni de bon tros. Són amics a qui senzillament la vida els ha portat a no tenir família pròxima. Ho porten amb tranquil·litat i resignació i m’imagino que observen els nostres desmesurats banquets des de fora. Surten a fer una passejadeta al matí i es creuen amb nosaltres, que anem molt endiumenjats a casa d’algun parent a menjar gall dindi, llagostins i celebrar el Nadal.

    

Són els amics que no discutiran per l’independentisme entre brindis i brindis, que no necessiten argumentar davant ningú el 155, que tampoc tindran gresca amb un cunyat pel feminisme i l’onada d’abusos sexuals i els límits entre home i dona. Tampoc tindran ressaca ni la casa de cap per avall quan tots ens en anem i quedi allò com un erm sembrat de papers de regal arrugats en què moltes vegades es cola alguna cosa útil que acaba confosa a les escombraries.

    

La gana passa alimentant-se, però hi ha molts tipus de gana i molts tipus d’aliments, diu el meu amic Ángel Gabilondo. L’aliment no sempre està a l’abast de tots i llavors el substituïm per succedanis. Els meus amics que passen el Nadal sols no s’engreixaran ni un gram de més. Tenen a ratlla la gana, perquè, entre altres coses, tenen pocs diners i feines que sempre estan a la corda fluixa. Potser l’aïllament social està vinculat d’alguna forma a la seva dificultat per aconseguir una feina estable. Potser no tenir una xarxa social nodrida i activa et posa en més risc de desocupació. Potser hauríem d’estar agraïts de tenir cunyats i cunyades per discutir, nebots esvalotadors que acaben abocant una copa a la taula i tacant les estovalles bones de l’àvia i germans triganers que invariablement arriben quan ja estem tots asseguts a la taula. Ells fan passar una altra gana a la qual el torró i els massapans no arriben. La gana d’afecte i companyia. Aquest article és per a tots els que dinaran sols avui.