Que la sanitat torni a ser un dret humà

Molts immigrants desconeixen els seus drets i les objeccions d'alguns professionals al decret del PP que va derogar l'atenció universal

icoy36803187 josep trueta170108172858

icoy36803187 josep trueta170108172858

Dins del poc saludable consell que «jo m’ocupo de la 'meva' salut i que els altres se les apanyin com puguin amb les seves malalties i circumstàncies», se circumscriuen algunes de les actituds miops de persones, col·lectius i Estats envers les persones immigrants i la seva relació amb el sistema sanitari. El corrent d’egoismes que recorre molts països del món ha posat en crisi fins i tot l’Estat del benestar europeu i ha fet avançar actituds xenòfobes enfront de la riquesa que comporta la diversitat. S’aixequen murs en comptes de construir ponts, i alguns d’aquests murs són mites que menteixen sobre la realitat.

Els mites es difonen a través de rumors. L’emigració, que suposa una riquesa per l’ajuda laboral que aporta –moltes vegades en els treballs més humils i cansats, o en l’atenció dels nostres familiars més grans–, per l’increment de cotitzacions a la Seguretat Social i per l’increment de la fecunditat, és vista i atacada per algunes ments tancades com un mal que cal combatre. Celebro que existeixi la Xarxa Antirumors patrocinada per ajuntaments com els de Barcelona i Sabadell, que permet contrarestar opinions infundades respecte a la utilització dels serveis sanitaris.

La població emigrada fa servir quatre cops menys els serveis sanitaris que l’autòctona, perquè venen els més joves i saludables. Davant del rumor sobre la despesa que suposa la població immigrant, les dades diuen que visita menys els especialistes, consumeix menys medicaments i és hospitalitzada en menys ocasions i amb costos més baixos.

Davant d’aquesta realitat, el decret llei 16/2012 de Rajoy va limitar per primera vegada l’accés als serveis sanitaris des que Ernest Lluch va instaurar a Espanya el sistema de sanitat pública universal. D’un dret de ciutadania a la sanitat es passava a convertir les persones en assegurades o no. Aquest decret i les limitacions assistencials a persones i famílies immigrants ha comportat el naixement d’un moviment de desobediència civil d’usuaris i usuàries i de treballadors i treballadores del Sistema Nacional de Salut (www.yosisanidaduniversal.net) amb el grup a Catalunya PASUCat. Aquests grups, juntament amb Metges del Món, han impulsat el Registre Estatal per a la Denúncia de l’Exclusió Sanitària (REDES), elaborant i difonent guies per enfrontar l’exclusió i la segregació.

La doctora Blanca de Gispert, que assisteix a Trinitat Vella, i el doctor Carlos Losana, pediatra al Poblenou, han assenyalat la falta d’informació sobre els seus drets que tenen molts immigrants per part de professionals d’atenció sanitària, tot i que des del 2015 hi ha hagut canvis en moltes comunitats autònomes i ajuntaments, que han modificat l’exclusió que emanava de la llei estatal.

Sempre, les xarxes ciutadanes cooperant federalment per damunt dels estats centralistes. Mentre es continua instant a derogar aquest decret excloent, hem de constatar que la sanitat universal no és un favor bonista, sinó un dret de ciutadania que ens convé a tots els éssers humans.