L'home que no estimava les dones ni els homes

Misogínia i xenofòbia són dues expressions de la mateixa ideologia de vida patriarcal de Trump

fcasals37530256 opinion  ilustracion  de leonard  beard170303180733

fcasals37530256 opinion ilustracion de leonard beard170303180733

Donald Trump ens ha regalat al llarg dels anys –des de molt abans de ser president dels Estats Units– algunes perles com  «les dones són, en essència, objectes estèticament agradables»; altres del tipus «les males notícies sobre tu no importen si tens una nòvia sexi» o «la millor part d’una pel·lícula és quan fan callar les dones». Sembla indiscutible el seu odi cap a les dones com a éssers pensants i la seva misogínia profunda sustentada en un model ideològic i de vida patriarcal

En el poc temps que fa que ha iniciat el seu mandat, ja hem vist diverses manifestacions d’aquesta ideologia i del tracte a les dones que Trump exhibeix sense vergonya. Per posar-ne uns quants exemples, podríem parlar de la relació que manté en l’àmbit públic amb Melania Trump –de condescendència i falta de respecte– o de l’exigència cap a les seves treballadores en relació amb la seva forma de vestir: les obliga a vestir-se «com dones» (a moltes ens agradaria entendre què vol dir això), portant a la pràctica aquest precepte seu de concebre les dones com a objectes estètics. 

LEGITIMACIÓ INSITUCIONAL 

El masclisme  parla d'un sistema estructural que configura un món dividit en vencedors i vençuts, poderosos i persones privades dels drets més bàsics, com els refugiats

Aquest escenari inicia un procés de legitimació institucional de la misogínia mitjançant la figura d’un president dels EUA que mostra obertament la seva ideologia. Una de les conseqüències que pot tenir aquesta legitimació és la d’actuar com a model vàlid per a altres països que, com a mínim sobre el paper, han avançat en lleis i pràctiques respecte als drets de les dones. D’un cop electoral, els EUA han retrocedit dècades en els drets de les dones i en igualtat entre aquestes i els homes. Semblava impossible que algú que molts consideràvem una caricatura de si mateix es pogués convertir en un dels líders mundials més rellevants. I ens relaxem. No vam saber llegir que aquestes gairebé «excentricitats» respecte a les dones parlaven d’una ideologia global.

Estem, doncs, davant d’una altra qüestió crucial: aquest model ideològic que encarna Trump no tenyeix ni menysprea només la vida de les dones –important, si tenim en compte que som el 50% de la població mundial–. Les primeres decisions preses pel nou president, com la derogació de l’'Obamacare', l’intent de tancar les fronteres als ciutadans de gran nombre de països o la possible i esperpèntica construcció d’un mur amb Mèxic escenifiquen també altres vessants del sistema patriarcal, no solament referents a les dones. Són estratègies polítiques que pretenen que el poder segueixi concentrat en unes quantes mans i que la violència, en totes les seves formes, es consideri la forma «natural» de resoldre els conflictes o d’imposar un criteri. De la mateixa manera que assetjar sexualment les dones –com ha fet aquest personatge durant anys convençut que tenia tot el dret de fer-ho– té molt a veure amb el famós lema 'America first' i el que pot significar.

VULNERACIÓ DE DRETS

Les dues qüestions fan referència a la posició de poder de qui s’erigeix en jutge per decidir qui té drets i qui no. Tant si parlem de la vulneració dels drets de les dones quan són considerades cossos al servei d’alguns homes com quan parlem de ciutadans a qui se’ls nega l’entrada a un país. Misogínia i xenofòbia són dues expressions de la mateixa ideologia.

No ho frivolitzem. El moviment feminista fa dècades que intenta explicar que aquests comportaments no ens remeten a homes que són masclistes individualment. El masclisme, i encara més la misogínia, parla d’un sistema estructural que configura un món dividit en vencedors i vençuts, forts i febles, poderosos i persones privades dels drets més bàsics com són, per exemple, els refugiats. Aquest és el món que s’ha anat construint durant segles. Estem lluitant per transformar-lo, per fer-lo més habitable i humanitzat, amb les mateixes oportunitats per a dones i homes independentment del lloc on hagin nascut, però arriba Trump i ens torna a la lògica patriarcal. Si pensem que la lluita pels drets de la dona no ens incumbeix a tots cometem un error de càlcul. La lògica patriarcal impactarà en totes les polítiques, domèstiques o internacionals, de dones o globals.

Ments benpensants europees, Trump no solament va contra les dones, sinó contra tot el que no permeti mantenir el seu estatus i el dels seus. Cap valor democràtic, cap respecte als drets humans. Això ens afecta a totes i a gairebé tots. Això és el patriarcat, això és el masclisme, una forma d’habitar el món. H