Les formes de gestionar l'esfera pública

Entre fer servir i fer

Com més faci la gent per si mateixa, més gran serà la seva implicació en els reptes col·lectius de la ciutat

fcasals37407561 opinion ilustracion de leonard beard170223180023

És diferent ser usuari d’un centre cívic que compartir-ne la gestió. No és el mateix ser client d’un servei que coproduir-lo. Avui en diferents parts del món es van experimentant formes noves de programar i organitzar les activitats d’espais institucionals des d’organitzacions, entitats o associacions que reclamen el seu dret a convertir-se en gestors públics sense abandonar la seva condició de ciutadans, d’activistes. Podríem considerar que d’aquesta manera l’àmbit públic no s’esgota en l’institucional. Si entenem com a acció pública la capacitat col·lectiva d’enfrontar-se a problemes comuns, això pot fer-se només des de les institucions, a mitges entre institucions i entitats ciutadanes o directament i de manera autònoma des de la mateixa ciutadania organitzada.

A Barcelona s’està experimentant des de fa anys amb aquestes formes de gestió cívica en què entitats o col·lectius de diversos tipos, organitzen activitats, cursos i espectacles de format divers, en espais de propietat municipal, combinant recursos i subvencions que reben de les institucions, amb recursos que ells mateixos són capaços d’aconseguir a través de les seves activitats. Però això  també pot derivar en accions comunitàries que abordin problemàtiques específiques que succeeixen en un barri o en un enclavament urbà, tractant d’articular respostes de manera autònoma i col·lectiva, amb o sense les institucions. D’aquesta manera, a poc a poc, s’han anat construint comunitats que gestionen recursos públics (en el seu sentit més ampli i comú), generant les seves normes de funcionament democràtic.

El cas de l’Ateneu de 9 Barris s’ha convertit en tot un referent, per la capacitat de seguir sent durant tot aquest temps un centre del barri, articulant-se amb els plans comunitaris i les escoles de la zona, però al mateix temps aconseguint ser un equipament de ciutat amb la seva acreditada escola de circ i amb els seus constants espectacles de tota mena. Aquest any es compleixen els 40 anys de funcionament de l’Ateneu de 9 Barris, i seguint la seva estela, però amb peculiaritats i processos propis, han anat sorgint molts altres centres i ateneus. Per citar-ne només alguns:  a Sant Andreu (Harmonia), al Poblenou (Flor de Maig), a Sarrià (10 anys de Casa Orlandai), al Gòtic (El Pou de la Figuera) o amb lògiques diferents però d’alguna manera pròximes, els casos de Sants (Can Batlló, Coópolis) o Poble-sec (La Base).

Des de l’ajuntament crec que el repte és seguir facilitant i ajudant a generar espais d’organització cívica autònoma, que reforcin el capital col·lectiu de la ciutat, encara que això comporti, d’alguna manera, pèrdua de control o de poder sobre aquests espais. Com més faci per si mateixa la gent, més forta serà la seva implicació amb els reptes comuns que la ciutat té plantejats i més resilient serà el seu funcionament i la seva capacitat de construcció de valor comú. Compartir poder, compartir responsabilitats, compartir protagonisme és la lògica que entenc que està darrere d’aquest conjunt d’experiències de fer i no només de fer servir.

Catedràtic de Ciència Política (UAB).