TU I JO SOM TRES

El nèctar de la paparra

Jaume Vilalta, amb una immensa paparra, a ’Quèquicom’ (El 33). / TVC

Estic cometent una gran injustícia amb Jaume Vilalta. Mai parlo del seu programa Quèquicom (El 33). És un espai televisiu que informa i instrueix d'una manera molt imaginativa. És del milloret de l'actual Televisió de Catalunya. Aquesta setmana ens va parlar dels paràsits externs que ens circumden. Paparres, puces i xinxes.

De les tres criatures, la paparra és la més fastigosa. Vilalta ens explicava que el seu perill no és per la sang que ens xucla -que és una quantitat ínfima- sinó pel que ens inocula. Quan mossega, ens injecta un nèctar agradabilíssim. És la trampa de la seva mossegada. Ens adorm la ferida amb aquest elixir. I per aquest orifici ens fica toxines que transmeten, entre d'altres, la malaltia de Lyme, que pot ser mortal. M'ha agradat molt aquest programa de Vilalta sobre la paparra i el seu pervers modus operandi. Si aquest paràsit fos honest, es limitaria a xuclar una miqueta, i viure. Podríem coexistir tranquil·lament. Però no s'acontenta alimentant-se de la seva víctima: ens insufla verí. La paparra és molt desagraïda. A sobre que li donem menjar, ens contamina.

La tele, moltes vegades, actua com una gran paparra. No només ens xucla l'atenció amb impactes aparentment entretinguts: també aprofita per inocular-nos contaminació. Acaba de sortir Antonio García Ferreras a Al rojo vivo denunciant com RTVE amaga el resultat de l'autòpsia de Rita Barberá. Resulta que els informes forenses dictaminen que va morir a causa d'una greu afecció al fetge. I Ferreras acusa RTVE de silenciar-ho, afegint-hi: «Oculten que tenia cirrosi. No diuen res. Són comissaris polítics». Efectivament. Recordo molt bé, aquí els ho vaig explicar, el Des-Informe semanal (TVE-1) del 3 de desembre, en què van enfocar la pressió mediàtica com una possible causa de la mort de Rita Barberá.

O l'andanada de Celia Villalobos a Espejo público (també aquí ho vaig reflectir, el 25 de novembre) dient: «A Rita l'heu condemnat a mort». O les del dirigent del PP Antonio Hernando assegurant: «A Rita Barberá l'han linxat les televisions (...) Hienes que practiquen el periodisme d''escrache', La Sexta i Cuatro especialment».

Algunes veus s'aixequen ara, exigint que RTVE demani perdó per aquells contaminants i tramposos enfocaments. No crec que ho facin. En cap manual de parasitologia hi ha constància que una paparra es disculpi.