EDITORIAL

Esquerra escombra i el PSC remunta

El sondeig del GESOP sobre les eleccions catalanes indica que ERC seria la gran beneficiària del pacte de Junts pel Sí, mentre que el PDECat, l'antiga CDC, s'enfonsaria i passaria a ser la cinquena força política en sufragis, encara que en escons disputaria la quarta al que fins ara ha sigut Catalunya Sí que es Pot i que es convertirà aviat en el nou partit d'Ada Colau. Una altra de les novetats rellevants és la remuntada del PSC, que seria la segona força, prenent a Ciutadans (en retrocés del 4,3% en vots i de 7 a 8 escons) el lideratge de l'oposició. Les forces independentistes conservarien la majoria absoluta, tot i que pels pèls en la hipòtesi més desfavorable (69 escons). Malgrat el fort retrocés de la CUP (perdria el 3% dels vots i quatre diputats), la majoria absoluta es mantindria perquè la suma dels dos partits de JxSí obtindria més bon resultat per separat: augmentaria en vots (gairebé el 3%) i en escons (entre 1 i 5), encara que amb una gran distància entre ERC i PDECat. Els republicans gairebé triplicarien els exconvergents en intenció de vot i ho farien en nombre de diputats. Oriol Junqueras és el líder més valorat (5,9), seguit per Carles Puigdemont, que millora (5,6) els registres de Mas.

La recuperació del PSC (creix l'1,7% en vots i de 3 a 5 escons) també es recolza en la bona imatge de Miquel Iceta (aprova amb un 5) i contrasta amb els discrets resultats dels comuns (pujarien el 3,4% i entre 4 i 5 escons) amb relació a les expectatives i al seu bon pronòstic per a les generals, en què empataria amb ERC. Però s'ha de tenir en compte que el partit encara no està constituït i que això confon l'electorat.

A part d'això, l'enquesta certifica un empat en les grans qüestions sobre el procés sobiranista: sentiment independentista (el 51,6% no se'n sent, davant del 46% que sí), referèndum unilateral (el 49,6% hi dóna suport, contra el 48,8% que no) i vot per la independència (el 48,9% diria sí, davant del 40,3% que s'hi oposaria). Tot i això, una àmplia majoria opina que el procés acabarà en un pacte amb l'Executiu central amb més autogovern per a Catalunya (44,3%). Solament el 18% creu que s'aconseguirà la independència. Llei i democràcia són sinònims per a una gran majoria de catalans, encara que retreuen a l'Estat que no permeti votar sobre la independència, i prefereixen que Mas no sigui jutjat.