ANÀLISI

La majoria d'edat de la indústria del videojoc

cjane35812400 barcelona 06 10 2016 feria barcelona games world en la fira161006165931 / ALBERT BERTRAN

Fa vint-i-cinc anys, quan li deies a algú que t'agradaven els videojocs i la conversa no anava més enllà, en general o eres de Mario o de Sonic. Ara la cosa es complica. Barcelona Games World demostra que la indústria s'ha fet gran, però sobretot que cada vegada és més incomprensible si la vius des de fora. A tots els qui us sentiu que no formeu part d'aquesta generació, us recomano que aneu a la fira i feu aquestes tres coses: posar-vos unes ulleres de realitat virtual i jugar a un videojoc, veure una final d'esports electrònics al mig del públic (la sensació és molt sorprenent) o fer una partida al pacman a alguna de les màquines reconstruïdes dels anys 80 de la RetroBarcelona. Quan sortiu, segurament començareu a entendre el perquè d'aquest fantàstic entreteniment.

La indústria del videojoc sembla que ja ha passat del xup-xup a cuinar-se a foc més potent a casa nostra. L'arribada de la Barcelona Games World ens recorda, altre cop, aquelles frases que tan bé queden i que donen importància a la quantitat de diners que mou aquesta indústria, que en sobrepassa d'altres de més antigues com la del cinema. Els mateixos responsables de la Barcelona Games World recordaven en roda de premsa que una de les claus de l'èxit d'aquest tipus d'esdeveniments és precisament apropar-lo a l'època de Nadal, moment on la majoria dels diners invertits retornen multiplicats. Moltes vegades ens oblidem de qui fa possible aquest èxit: uns usuaris i amants dels videojocs amb una passió desfermada a qui BGW ha sabut cridar l'atenció.

Un gran aparador

Molts vindran a partir d'avui a la quarta edició de la RetroBarcelona, tenen més de 30 anys i el videojoc més modern que busquen és de l'any 1994. Encara conserven l'Spectrum a casa seva i no els interessen gaire les noves ulleres de PlayStation de Sony. Uns altres, encara no en tenen 18, juguen al FIFA i al Clash Royale i segurament veuran les finals que es faran diumenge d'aquests jocs, però una de les seves grans il·lusions seria emportar-se una selfie amb els seus youtubers preferits, aquests nous prescriptors que, per cert, han estat els que els han donat a conèixer la fira. Després tampoc faltaran els que els encanta mirar com juguen els altres. Volen veure des de les grans pantalles la millor estratègia en el Call of Duty o el League of Legends i no es comprarien mai un portàtil sense una targeta gràfica potent i d'una bona marca.

Aquestes marques també hi seran i vénen del Japó, els Estats Units o el Canadà, però molt poques de casa nostra. Els organitzadors asseguren que hi ha més de mil pantalles per jugar, un gran aparador per a aquestes petites empreses catalanes que presenten el seu videojoc desenvolupat per estudiants de màsters o graus de videojocs que també es veuran a la Barcelona Games World, un esdeveniment que es converteix en una peça important perquè l'engranatge d'aquesta indústria ens col·loqui en el mapa no només com a usuaris sinó com a creadors.