LA CLAU

La utilitat del Dia Sense Cotxes

La lluita contra la pol·lució s'ha de lliurar 365 dies a l'any. S'haurà de garantir un transport públic fiable abans d'imposar prohibicions

fcosculluela35635132 gra094  madrid  22 09 2016   vista del importante atasco que160922134043

fcosculluela35635132 gra094 madrid 22 09 2016 vista del importante atasco que160922134043 / Luca Piergiovanni

Madrid ha celebrat el Dia Sense Cotxes... amb embussos de fins a 10 quilòmetres. A Barcelona li ha anat millor la jornada, amb una lleu disminució del trànsit privat en consonància amb l’augment de passatgers del metro. El propòsit d’aquesta cita anual és conscienciar-nos sobre l’amenaça de la contaminació, tant per a la nostra salut com per a la del planeta, i animar-nos a substituir el vehicle privat pel públic. Lloable iniciativa que peca de voluntarisme; res indica que des d’aquest divendres els automobilistes es disposin a deposar massivament la seva actitud.

    La decisió de conduir per una gran urbs poc té d’ociosa. Només per estalviar-se els embotellaments, el cost de l’aparcament o l’ansietat de no trobar-ne, molts conductors abandonarien indefinidament els seus cotxes si la xarxa pública de transport els brindés una alternativa de mobilitat sostenible, sí, però també ràpida i fiable. I la realitat és molt diferent.

    A la capital catalana, la Diagonal i els seus laterals són una ratera per als busos, d’exasperant lentitud. El metro gira l’esquena a alguns barris i converteix certs transbords en epopeies. I el tramvia flueix des del Llobregat i el Besòs per morir, encara inconnex, a les ribes de l’Eixample.

    Per als que resideixen fora de Barcelona, fiar el seu horari laboral a la puntualitat de Rodalies suposa exposar-se a l’acomiadament. Les retencions a les rondes i els accessos a la ciutat, a vegades infernals, són almenys més previsibles que els horaris de Renfe.

    Desenganyem-nos: la lluita contra la pol·lució es lliura 365 dies a l’any, no un de sol. La batalla d’acotar el transport privat només es guanyarà conjugant mesures dissuasòries i coercitives. Tard o d’hora s’haurà de restringir l’accés al centre de la ciutat als vehicles més contaminants, o almenys limitar-lo mitjançant peatges verds com les tarifes de congestió aplicades a Londres.

Trens ‘primermundistes’

Però, abans d’imposar prohibicions, les autoritats haurien de procurar alternatives als conductors arribats de fora (aparcaments econòmics a les entrades), trens primermundistes i una xarxa urbana de transport públic eficient i competitiva.