EDITORIALS

Una altra trama corrupta esquitxa CDC

Catalunya es va despertar ahir amb un nou cas de presumpta corrupció, un capítol més d'una espiral que està sumint els ciutadans en el neguit i la descreença. L'operació Térmyca, que indaga diversos suposats delictes d'organització criminal i blanqueig de diners en diversos ajuntaments de tot Espanya, amb 44 registres en 10 províncies, quatre a Andorra i 12 detinguts (entre ells dos exalcaldes), té l'epicentre a Catalunya, on, segons sembla, es va iniciar l'entramat corrupte, consistent, en síntesi, en el desviament de diner públic a empreses municipals, que per la seva mateixa naturalesa permeten un grau d'opacitat que dificulta la tasca fiscalitzadora dels interventors dels ajuntaments i dels partits de l'oposició.

La fórmula de les societats municipals està molt estesa des de fa anys en la nostra Administració local, i entre els seus avantatges hi ha el de facilitar i agilitzar l'operativitat de serveis i projectes de les corporacions locals. Però és possible també un ús inadequat d'aquest sistema, amb conseqüències molt greus, com ho certifica el que se sap de l'operació Térmyca. L'externalització o semiprivatització de prestacions públiques només està justificada si permet més eficàcia a l'Administració i significa un millor servei per als ciutadans. La sospita que sota aquest bon propòsit s'ha amagat una xarxa delictiva és lacerant, i més en uns anys en què els ajuntaments han patit més que altres administracions la reducció de recursos a causa de la crisi.

Com de costum, el partit més esquitxat per aquest cop judicial, una Convergència Democràtica en vigília de la seva refundació, es va presentar ahir com a víctima d'una vendetta política pel Fernándezgate. Però les pèssimes arts contra l'independentisme ervelades per la gravació de les cites entre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el destituït cap de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, tenen poc a veure amb la investigació que instrueix un jove jutge del Vendrell i que es va originar en la denúncia d'una regidora d'ERC a Torredembarra. La justícia té uns ritmes -i, en general, un rigor- diferents dels de la política, per més fanfàrria que es desplegui per amplificar informativament uns registres i detencions que no necessitavende tanta propaganda.