El PNB presenta a Rajoy l'agenda basca

Mariano Rajoy va iniciar ahir la ronda de negociacions per a la investidura i la formació de Govern rebent Coalició Canària, que va treure la conclusió que el líder del PP descarta ja la gran coalició i s'inclina per un Gabinet en minoria. En aquest cas, per a la investidura poden ser decisius els cinc vots del PNB, que, com s'esperava i va ser confirmat dilluns pel lehendakari Íñigo Urkullu, presentarà en la negociació l'anomenada agenda basca, que inclou el traspàs de la política penitenciària i l'acostament de presos d'ETA a Euskadi, a més de reivindicacions econòmiques per millorar l'autogovern.

Les primeres reaccions del PP han sigut contràries, defensant la política d'inhibició absoluta en la gestió del final d'ETA que ha practicat el Govern del PP. Però ja han passat cinc anys des del final del terrorisme i no hauria d'escandalitzar ningú que el PNB plantegi l'acostament de presos o la flexibilització de la política penitenciària, sempre que es respectin les lleis, al mateix temps que exigeix a ETA el seu desarmament i l'assumpció completa de la legalitat.

Amb el conflicte de Catalunya sense abordar, Rajoy no hauria d'obrir un altre front amb el PNB, i encara més si tenim en compte el pragmatisme amb què Urkullu ha actuat des que va accedir a Ajuria Enea. El PP ha d'assumir que per pactar amb altres forces no pot fer la mateixa política de quan gaudia de majoria absoluta. I això val també per al País Basc.