En aquesta columna hi hauria d'haver una opinió. Per exemple, sobre la llei mordassa, que és un atemptat contra els drets humans pel qual Europa ens hauria de retornar en calent a l'Espanya franquista. Les opinions enfoquen les coses d'una altra manera o sacsegen consciències. Són un crit, una protesta. Però amb la nova llei, el carrer és del Govern i de les forces de seguretat, el testimoni dels quals serà suficient per sancionar-te sense necessitat de proves. El que diguis o facis serà utilitzat en contra teu.
Amb internet, les notícies volen. Qualsevol pot arribar al món i el món es cola en el teu perfil. Així vam saber què passava en la primavera àrab, es va gestar el 15-M, es denuncien les barbaritats a les tanques de Ceuta i Melilla. Estem connectats, formem part d'una xarxa. La nova llei de propietat intel·lectual forada aquesta xarxa. Fingint protegir els drets d'autor, controla la difusió informativa.
A partir del gener, una comissió creada pel Govern podrà, sense permís judicial, tancar pàgines web d'enllaços o multar-les. És una censura encoberta. A més, aquest serà l'únic país del món que vulgui cobrar quan se citin fragments d'articles. És com si les marques de roba cobressin per exposar-se en un aparador.
Per això, Google News tancarà a Espanya dimarts que ve. En l'era de l'exhibició, no ser a Google News equival a no existir. Compta amb 70 edicions en 35 idiomes que aporten 10.000 milions de clics al mes. A la llarga, no ens podrem manifestar al carrer ni tampoc internacionalment. Les nostres opinions no aniran enlloc. Sabrem què passa al món, però al món no sabran què passa aquí. O no ho sabran a través dels nostres mitjans, sinó d'altres d'estrangers. Conec països així, que disparen amb silenciador als seus propis ciutadans emmordassats. Però no m'hauria imaginat mai que viuria en un d'ells.