Anàlisi

Instantània

El baròmetre de tardor torna a situar ERC al capdavant en unes eleccions catalanes, seguit de prop per CiU. La novetat és l'impuls cap amunt de Ciutadans, que seria la tercera força política del país per davant d'ICV-EUiA, PSC i el PP. En relació amb l'enquesta del mes de maig, només la força d'Albert Rivera i la CUP presenten tendència a l'alça. Esquerra segueix davant, però modera la quota electoral d'aleshores, mentre que CiU continua retrocedint. Les dades no fan una altra cosa que posar en relleu una vegada més el delicat moment pel qual passa el país.

Els indicadors de situació segueixen en estat crític, pel que fa a la percepció de la situació tant política com econòmica. En la valoració del Govern de la Generalitat, les crítiques continuen sent majoritàries, tot i que per sota del mes de maig. El president Artur Mas obté la valoració més baixa de la sèrie i s'allunya de l'aprovat (fins a un 20% dels ciutadans li posen un zero). No hi ha cap líder polític que susciti l'aprovació de la majoria de persones enquestades o que concreti amb un espai ampli de l'electorat. Aquest clima d'inestabilitat se superposa a un escenari clarament acaparat pel debat sobiranista que, sens dubte, és el que més pesa a l'hora d'explicar els canvis que es preveuen en el mapa electoral.

La poca unanimitat en els posicionaments al voltant de la independència dibuixa un escenari que, sigui quin en sigui el desenllaç, defraudarà una minoria gran. Si bé el 80% està d'acord amb el referèndum, poc més del 40% confia que s'acabi portant a terme el 2014. Gairebé la meitat dels ciutadans creuen que hi ha alguna oportunitat per a l'entesa amb l'Estat espanyol, però una proporció semblant veu la independència com l'única sortida. Més de la meitat diu que estaria d'acord amb la independència, però els resultats s'inverteixen si aquest canvi d'estatus signifiqués la sortida de la Unió Europea. No són dades noves, de fet són similars a les de fa més d'un any i constitueixen l'expressió de les intensitats que s'amaguen darrere de cada resposta. Més d'un 15% dels catalans canvien d'opinió si es pregunta per la independència dins o fora de la Unió Europea. Això segurament no seria tan important si no canviés la majoria, però la inverteix.

¿Quants i quins són els matisos que hi ha entre el  i el no a la independència? El debat segueix i l'expressió de la seva direcció se simbolitza en el creixement d'Esquerra i Ciutadans. Amb tot, hi ha certa cautela en les interpretacions, ja que els afectes són febles i estan subjectes a un fort estrès, les qüestions que més preocupen tenen caràcter variat i l'actualitat política i mediàtica és viscuda de forma més instantània que mai.