Àlex Hinojo: "Som una mena de voluntaris del coneixement"

Col·laborador de Viquipèdia. Amb l¿àlies 'Kippelboy¿, està darrere de 3.000 articles a l¿enciclopèdia lliure.

Àlex Hinojo

Teclejant «Joan Miró» a Google, la primera referència que hi apareix és un article de la Viquipèdia en espanyol i, en segon lloc, el de la Viquipèdia catalana. Però ¿qui hi ha darrere d¿aquests textos? Som a l¿agost i Àlex Hinojo és l¿únic que no sembla un turista a la Fundació Miró. Des d¿aquí prepara la cimera de viquipedistes del 14 de setembre, en què aquests voluntaris estan convidats a entrar al museu per ampliar els seus coneixements sobre l¿artista i abocar-los a l¿enciclopèdia lliure.

¿Promou la relació entre els museus i la Viquipèdia. ¿Es tracta de popularitzar la cultura d¿elit?

¿A la Miró treballem en els codis de resposta ràpida o QR, que són com codis de barres que trobes al costat d¿algunes obres. Si els escaneges amb la càmera d¿un telèfon intel·ligent et portaran a una web, en aquest cas a un article de la Viquipèdia. Això revoluciona la visita als museus; ja no et quedes només amb la informació que ells et donen.

¿I aquest article, ¿el firmaria, vostè?

¿Jo he escrit part de la informació, però els textos són col·lectius.

¿¿És historiador de l¿art?

¿No, però no és un problema. El coneixement no l¿aporto jo, no és la meva paraula la que té valor, sinó les referències que incloc a l¿article. La Viquipèdia busca la neutralitat i fomentar l¿esperit crític, aportant tots els punts de vista.

¿¿Com va començar a la Viquipèdia?

¿Típic, corregint una falta d¿ortografia; després busques el teu poble, veus que hi ha dues línies i comences a editar. I ja hi estàs aviciat.

¿¿Quants articles ha escrit?

¿La Viquipèdia va complir 10 anys el març passat i jo en fa cinc que hi col·laboro. He iniciat gairebé 3.000 articles de geografia, història, art, biografies...

¿3.000 articles en cinc anys. Això són¿ 600 per any... quasi 2 per dia.

¿Hi ha dies que en pots fer 10, però si escrius un text sobre la biografia de Miró t¿hi pots passar un mes.

¿És a dir que, si la Viquipèdia té 350.000 articles, vostè ha contribuït a l¿1% del seu contingut.

¿A Catalunya n¿hi ha 50.000 usuaris registrats. Hauria de comprovar-ho, però el nucli dur devem ser 200 o 300 persones. En el rànquing dels més actius, jo dec estar entre el 20 i el 25.

¿I ho fan per amor a l¿art.

¿Hi ha gent que és voluntària de la Creu Roja, doncs nosaltres som una espècie de voluntariat del coneixement. Defensem el coneixement lliure, que tot el coneixement de l¿univers estigui en català i que tot el coneixement en català estigui en tots els idiomes, que estigui a internet de manera gratuïta i lliure.

¿¿Qui pot editar la Viquipèdia?

¿Tothom. La cultura la fem i la utilitzem entre tots. Si hi trobes un error llegint-la i no el dónes a «modificar», és culpa teva.

¿¿Quina va ser la primera cosa que va fer relacionada amb l¿art?

¿Vaig començar fent gargots de criatura, feia grafit amb 13 anys i després poesia, videoprojeccions...

¿¿Tot això té alguna cosa en comú?

¿La difusió del coneixement. Jo vull transmetre als altres la curiositat que sento per les coses.

¿Doncs li costarà animar la gent a omplir els museus.

¿Jo als museus m¿ho passo pipa, una visita pot arribar a ser com una sessió de psicòleg. Has d¿anar-hi a saber qui ets, d¿on véns i per què estàs aquí, no en el sentit filosòfic, sinó per adonar-te que abans que tu hi va haver gent molt més llesta i intel·ligent, que va pensar això i allò, que hi ha mil punts de vista diferents i que la història és cíclica. Això és la cultura i els museus en són els custodis.

¿¿Àlex Hinojo surt a la Viquipèdia?

¿¡No, no! Jo no sóc referenciable, ni notable. Per tenir-hi un article hi ha d¿haver diverses fonts de referència, han d¿haver parlat de tu els mitjans generalistes.

¿¿No se¿ls hi cola ningú?

¿El vandalisme no arriba ni al 3%, però hi ha articles molt patrullats. Quan s¿acosten eleccions, molta gent vigila que els polítics no hi entrin a tocar les seves biografies.

¿¿Per a què les toquen?

¿Per inflar el seu currículum, per exemple.

¿¿Quant triga un succés a tenir una referència a la Viquipèdia?

¿¿Recorda el terratrèmol que hi va haver als Estats Units la setmana passada? L¿article va trigar un parell de minuts a aparèixer en anglès.