La gran cita cinematogràfica de la croisette

Carla Simón i Oliver Laxe optaran a la Palma d’Or del festival de Canes

És la primera vegada des de 2009, quan Almodóvar i Coixet van competir pel preuat guardó, que el certamen cinematogràfic francès inclou dues pel·lícules espanyoles, ‘Romería’ i ‘Sirat’, a la secció oficial a competició.

Carla Simón i Oliver Laxe optaran a la Palma d’Or del festival de Canes

JORDI COTRINA / EPC

El Festival de Canes no sol ser particularment generós amb el cine espanyol a l’hora d’oferir-li representació en la seva llista anual de pel·lícules aspirants a la Palma d’Or, però la 78a edició no admetrà queixes en aquest sentit. Per primera vegada des del 2009, quan Pedro Almodóvar i Isabel Coixet van competir alhora pel preuat guardó –ell amb Los abrazos rotos, ella amb Mapa de los sonidos de Tokio–, el concurs del certamen inclourà no un sinó dos llargmetratges dirigits per autors nascuts dins de les nostres fronteres: d’una banda, Carla Simón estrenarà allà Romería, tercera entrega de la seva trilogia autobiogràfica sobre la família; d’altra banda, Oliver Laxe presentarà Sirat, una barreja d’intriga, western contemporani i road movie ambientada en el circuit marroquí de les festes rave.

Carla Simón i Oliver Laxe optaran a la Palma d’Or del festival de Canes | EL PERIÓDICO /

En el cas de Simón, l’elecció suposa un pas més en el que sens dubte s’ha de considerar un ascens meteòric. Amb Estiu 1993 (2017), la barcelonina va guanyar cinc estatuetes al Festival de Màlaga, tres premis Goya i nombrosos reconeixements més a tot el planeta; amb Alcarràs (2022) va obtenir l’Os d’Or a la millor pel·lícula a la Berlinale, i gràcies a Romería s’enfrontarà amb alguns dels cineastes més importants de l’actualitat per aconseguir el premi cinematogràfic més important del món.

Marina, o Carla

Si en la primera entrega de la trilogia va recrear els anys d’infantesa durant els quals va aprendre a plorar la mort dels seus pares biològics en braços dels seus pares adoptius, i en la segona retratava un clan d’agricultors molt semblant a la família en el si del qual ella va créixer, en aquesta nova pel·lícula acompanya una jove que vol saber qui va ser el seu pare, qui va ser la seva mare i com va ser la història que van mantenir abans de morir a mans de les drogues; mira d’aconseguir-ho a través dels seus oncles, ties i àvies, però la vergonya social l’hi impedeix. Aquesta jove es diu Marina però, és clar, bé podria dir-se Carla.

"Comercial i radical"

Pel que fa a Laxe, la seva quarta pel·lícula és la primera de la seva filmografia que competeix per la Palma d’Or, però les tres anteriors –Todos vosotros sois capitanes (2010), Mimosas (2016) i Lo que arde (2019)– van estar presents en alguna de les seccions paral·leles del certamen francès. Protagonitzada per Sergi López, Sirat és la història d’un pare que emprèn amb el seu fill un viatge, a una rave perduda al mig de les muntanyes del sud del Marroc primer i al desert del Sàhara després, a la recerca de la seva filla desapareguda.

"Hem aconseguit una cosa que té moltíssim mèrit, ser una de les vint-i-poques pel·lícules que formaran part de la competició [del festival] en aquesta edició històrica per a la cinematografia espanyola… i ho fem amb la que crec que és la meva pel·lícula més comercial i radical per igual", va comentar el gallec sobre la seva selecció. "Han passat 15 anys des de la meva primera participació a Canes, i estic molt agraït a tots els que m’han acompanyat al llarg de tots aquests anys".

Tal com va anunciar ahir el director del certamen, Thierry Frémaux, la resta de presències que formaran la programació d’aquesta 78a edició constitueixen un grup heterogeni que inclou cineastes que ja tenen la Palma en el seu historial –com els germans Jean-Pierre i Luc Dardenne, que han guanyat el guardó en dues ocasions, i la francesa Julia Ducournau, que mirarà de repetir el triomf obtingut el 2021 gràcies a Titane–, autors consagrats i ja habituats a pugnar-hi –Wes Anderson, Richard Linklater, Jafar Panahi, Kelly Reichardt, Joachim Trier– i celebritats que prometen acaparar els focus des de fora de la competició; aquest últim grup l’integren el cantant Bono, protagonista del documental Bono: Stories of Surrender; l’actriu Scarlett Johansson, que presentarà el seu primer llargmetratge com a directora, Eleanor the Great, i per descomptat Tom Cruise, la presència del qual en el certamen per presentar Misión imposible: sentencia final ja va ser anunciada fa uns dies, i que podria fer la seva aparició a La Croisette executant alguna acrobàcia suïcida similar a les que al llarg dels anys ha rodat per a la saga protagonitzada per l’agent secret Ethan Hunt.