¿És possible saber quantes entrades vendrà un artista?

Els festivals es fixen cada vegada més en les xifres d’un artista a les seves plataformes i xarxes socials abans de fitxar-lo, però les seves decisions no són més que el mirall de les nostres eleccions.

¿És possible saber quantes entrades vendrà un artista?

Corre la percepció que els festivals fitxen cada vegada més els artistes pel seu nombre de seguidors a xarxes com TikTok o Instagram. Sensació que està tot cada vegada més planificat, que s’estreny el marge per al descobriment espontani, la raresa i la dissidència estètica, que el culte a la celebritat arrasa amb tot.

Així estem, si bé la tendència no la determina un malèfic ens abstracte que tingui com a propòsit pervertir la humanitat, sinó que és un reflex del que cadascun de nosaltres fa cada dia en la seva relació amb la música. Preferim l’streaming (gratuït o baratíssim) a comprar discos, i després ens posem les mans al cap amb les coses que es fan amb les dades que inconscientment els subministrem.

Com estudiar el nostre comportament i reduir una expressió d’art, la música, a coordenades únicament monetitzables, fent del principi de donar més del mateix una implacable pauta industrial.

Saber desentranyar la relació entre els números de la música gravada i els del directe és un dels reptes de la indústria musical. Preveure quants assistents podrà convocar un artista a cada ciutat i calcular quin efecte tindrà la seva gira en la venda de música gravada: un estudi de Luminate i Billboard diu que els streamings augmenten un 42% allà per on passa una gira. És, sens dubte, una mitjana, i molt influïda per les grans xifres de l’star-system. L’"efecte Taylor Swift": modificar brutalment a l’alça la imatge de tot un sector, com si ella fos una unitat de mesura raonable.

D’altres dades, i el sentit comú, ens diuen que cada artista, i cada gènere musical, és un món. L’informe estima que una venerable formació de blues-rock com és la de Tedeschi Trucks Band pot esperar vendre 2.824 entrades per cada milió de streams, mentre que les expectatives de l’estrella art-pop Caroline Polachek (amb quatre vegades més d’oients a Spotify) es limiten, en canvi, a 673 localitats.

Sí, hi ha fenòmens virals que no es tradueixen en concerts multitudinaris, i artistes que en l’estudi són només interessants i que en directe creixen i fidelitzen audiències. Però no hauria d’horroritzar-nos aquesta imatge nostra al mirall que són els estudis de mercat, ni les decisions que es prenen en conseqüència.

Afinar la punteria és l’aspiració natural de tot àmbit comercial. I bé, si tot això t’irrita, torna a l’àlbum físic, acudeix al club, surt de TikTok i almenys no contribueixis a fer que tot allò que odies continuï creixent.