El 27 de novembre s’activarà la base de dades Flemish Art in Spain (https://www.flemishartinspain.com/), una fita important en la col·laboració en la recerca entre l’Instituto Moll de Madrid i la Fondation Périer-D’Ieteren de Brussel·les, amb el suport tècnic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. Es tracta d’una innovadora eina digital que estarà dedicada a catalogar i estudiar obres produïdes als Països Baixos del Sud i importades a Espanya entre els segles XV i XVII, i que posarà a disposició d’especialistes i del públic general informació que fins ara era més inaccessible.
El projecte, liderat per Ana Diéguez-Rodríguez, directora de l’Instituto Moll i professora de la Universitat de Burgos, i Sacha Zdanov, gestor del projecte en la Fondation Périer-D’Ieteren i docent a la Universitat Lliure de Brussel·les, té per objectiu il·luminar la vasta presència d’art flamenc en col·leccions espanyoles, tant públiques com privades, laiques i religioses.
Aquestes col·leccions artístiques inclouen una àmplia gamma de pintures, escultures, vidrieres i tapissos que són testimoni dels intercanvis històrics fomentats per vincles econòmics, diplomàtics i dinàstics entre Espanya i els Països Baixos. La base de dades Flemish Art in Spain funcionarà com una plataforma col·laborativa a través de la qual investigadors, historiadors, conservadors i institucions artístiques d’arreu del món podran accedir a informació detallada sobre aquestes obres.
Coneixement patrimonial
A través d’aquesta base de dades, els usuaris podran explorar perfils exhaustius de cada peça, inclòs el seu context històric, mecenatge, funció, tècnica i estat de conservació. A més, una interfície intuïtiva permetrà portar a terme una exploració geogràfica a través d’un mapa, en què es destacaran les diverses ubicacions a tot Espanya on es conserven aquestes obres.
Aquesta eina representa un avenç en l’accessibilitat del coneixement patrimonial, potencia la recerca i fomenta l’interès públic per les connexions artístiques i culturals entre Espanya i els Països Baixos del Sud. Les pròximes fases continuaran ampliant la base de dades, de manera que s’oferirà un recurs en constant creixement per a l’estudi i el descobriment.
Les institucions internacionals especialitzades en la preservació del patrimoni flamenc o en la recerca de la història de l’art també podran sol·licitar col·laboració per enriquir el contingut i els estudis en aquest camp.