El longeu Henri Cartier-Bresson (Chanteloup-en-Brie, 1908-Montjustin, 2004) no va ser anomenat l’ull del segle XX perquè sí. Amb la seva càmera, una Leica compacta de 35 mil·límetres, va documentar episodis històrics de la centúria passada (per exemple, la Guerra Civil espanyola, tot i que en aquella ocasió amb una màquina de filmar; l’alliberament de França; el funeral de Gandhi a l’Índia; l’ascens al poder de Mao Zedong a la Xina; la crisi dels míssils a Cuba) i va retratar no poques de les seves celebritats (de Coco Chanel a Truman Capote, de Simone de Beauvoir a Alberto Giacometti, de Colette al Che Guevara). Alhora, va elevar la fotografia de carrer amb una tècnica, un sentit artístic i una filosofia (la captura de l’instant decisiu) fora de sèrie. Potser les seves imatges de la quotidianitat de les persones són més rellevants que les de grans esdeveniments i personatges. No sabem si aquell home congelat en l’aire va aconseguir el seu objectiu de creuar un bassal parisenc sense mullar-se els peus (diríem que no); sí que sabem que la instantània creuarà eons.
Exposició de categoria
Cartier-Bresson, en 240 fotografies antològiques
Les seves imatges de Gandhi i de la seva incineració el van propulsar a la fama
La mostra ‘Watch! Watch! Watch!’ recorre a KBr Fundació Mapfre tota la trajectòria i totes les facetes del fotògraf francès, anomenat no perquè sí ‘l’ull del segle XX’.

Temes:
El més llegit
- La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- Alliberada la presa espanyola més jove a l’estranger: Fátima Ofkir complia cadena perpètua a Oman per tràfic de drogues
- Mapa del canvi d’hora 2025: quins països canvien a l’horari d’estiu, quins han deixat de fer-ho i on està prohibit
- El terratrèmol ensorra Myanmar entre la desesperació i l’anarquia