Un home amb cent monedes de plata i bronze, dues noies joves i una dona amb arracades i una bossa. A l’interior, culleres, un mirall i una estatueta d’ambre, les úniques pertinences que portava a sobre mentre el petit grup intentava fugir a punta de dia d’una Pompeia apocalíptica, gairebé enterrada després de 24 hores de pluja de milions de tones de cendres, lapil·li i material volcànic escopit pel Vesubi en la devastadora erupció de l’any 79. El 1863, es van trobar les seves restes i l’arqueòleg Giuseppe Fiorelli va introduir guix en el buit on els van trobar i els calcs dels cossos de les quatre víctimes van horroritzar el món: van renéixer com a estàtues revelant l’agonia dels últims instants abans de morir, el patiment als seus rostres i les extremitats retorçades pel dolor. Coses com les que aquella dona portava a sobre, o com un pa cremat encara a l’interior d’un forn, un orinal o el relleu eròtic d’un bordell són les que alimenten les més de 600 amenes pàgines de Pompeya. Una ciudad romana en 100 objetos (Crítica).
Viatge a Pompeia en 10 objectes
Un amè assaig de l’arqueòleg Rubén Montoya construeix un fresc de la vida i la mort a la ciutat romana sepultada pel Vesubi l’any 79 a través d’un centenar de peces.

El més llegit
- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Compte amb llençar les teves declaracions d’hisenda d’anys anteriors: poden investigar-les
- L’exvicepresidenta Sáenz de Santamaría nega la policia patriòtica: «Em va tocar exercir el poder, però mai el vaig disfrutar»
- "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes