Del 31 de març al 2 d’abril

Les cinc activitats que no et pots perdre al Saló del Còmic 2023

La 41a edició del saló ofereix una gran varietat d’exposicions i autors convidats

  • «La festa» del Còmic Barcelona visibilitzarà més de 30 autores

  • Guia del Saló del Còmic 2023 de Barcelona: Tot el que necessites saber

Enric Fontcuberta

Falta poc perquè els aficionats del còmic puguin disfrutar de la 41a edició del Saló del Còmic de Barcelona, que tindrà lloc del 31 de març al 2 d’abril a la Fira Barcelona Montjuïc. Aquest any presenta novetats per a tots els públics i una programació cultural que pretén reflectir l’ahir, l’avui i el demà d’un mitjà en constant expansió. Repassem a continuació tot allò que es pot trobar en aquesta edició.

Menú variat d’activitats

El Còmic Barcelona ofereix xerrades, taules rodones, pòdcasts en directe, firmes, projeccions i concerts en tres seccions diferents:

  • Comic Fantasy: Dedicat a la relació entre les vinyetes i el rol o fantasia. Els assistents podran fer jocs, hi haurà còmics, taulers de dibuix, cartes barrejats amb la fantasia, el terror i la ciència-ficció. També hi seran presents dues exposicions: ’David López, el dibuixant de 20 cares’ i ’Punts de seny: el rol, els còmics i el cine d’Álex de la Iglesia’.
  • Comic Stage: Novetat d’aquesta edició. Acollirà xerrades, gravacions de pòdcasts en directe (’Campamento Krypton’ i ‘Territorio 9’) i concerts per animar l’ambient de l’esdeveniment.
  • Comic Vision: Reuneix professionals del còmic i del mitjà audiovisual. Hi haurà una ‘master class’ amb el guionista americà Rick Remender i l’animador Raúl García, de carrera internacional en estudis com Disney, parlarà de la seva experiència i mostrarà al públic la seva pel·lícula ‘Extraordinary tales’. Així mateix, comptaran amb estrenes inèdites com ‘Vampiras’ (del director Iván Mulero), ‘Black is Beltza II: Ainhoa’ (Fermín Muguruza), ‘Unicorn wars’ (Alberto Vázquez) i una estrena molt especial, el capítol 1000 de la sèrie ‘El detectiu Conan’ doblat al català, en col·laboració amb el canal X3.

Zona familiar: ’Comic Kids’

Per animar els més joves a endinsar-se en el món del còmic, el festival torna amb ‘Comic Kids’. Una zona on els més petits podran observar el món que els envolta a través dels còmics de manera didàctica i digital. Tindran tallers on podran acolorir, podran participar en sortejos com el d’una Nintendo Switch, disfrutar de concerts infantils, de jocs de taula... I per a les joves promeses del cosplay (una subcultura japonesa que consisteix a crear i utilitzar una disfressa de la teva figura favorita de sèries, manga, còmics o anime) hi haurà una desfilada de cosplay infantil.

Les exposicions

  • ’Daniel Torres: l’arquitectura de les vinyetes’: Reflecteix l’univers personal creatiu del guanyador del Gran Premi de Còmic Barcelona 2022.
  • ’Magues de l’Humor’: compta amb una selecció d’una trentena d’autores relacionades directament amb l’humor que han publicat la seva obra a Espanya.
  • ’Punts de seny: el rol, els còmics i el cine d’Álex de la Iglesia’: A través de dibuixos originals, quaderns de treball i il·lustracions a gran mida, aquesta mostra reuneix material de l’autor com ara pàgines dels seus primers còmics, col·laboracions amb fanzins, ‘concept art’ per a les seves pel·lícules, ‘storyboards’ i esbossos espontanis.

Més autors nacionals, com David López i Genie Espinosa (guanyadora del Premi a Autora Revelació del 2022) també tenen les seves respectives exposicions.

Homenatge a Carlos Pacheco

Un grup d’artistes s’han reunit per homenatjar l’autor Carlos Pacheco (mort l’any passat) a través del dibuix. L’exposició comptarà amb una subhasta benèfica, tota la recaptació es donarà a adELA (Associació Espanyola d’Esclerosi Lateral Amiotròfica), ja que el dibuixant va ser diagnosticat d’aquesta malaltia.

Artistes i expositors internacionals

El 2023 torna amb força la presència d’artistes internacionals: James Tynion IV, Zerocalcare, que tindrà una esperada trobada amb Fermín Muguruza, Rick Remender i alguns dels dibuixants de les seves obres, Anne Simon, Aude Picault, Barbara Stok, Rosemary Valero-O’Connell, Igort, Léa Murawiec i Sammy Harkham, entre d’altres.

Còmic Barcelona comptarà amb una considerable presència d’expositors, com la zona Alter Còmic Barcelona, dedicada a les editorials independents. Un altre apartat dedicat als fanzins que s’ha rellançat amb èxit de participació, així com l’Artist alley.