OBITUARI Obituari Informa de la defunció d'un individu, proporcionant un relat imparcial de la vida, controvèrsies i èxits de la persona.

María Kodama: tan fràgil, semblava immortal

Era com immortal, blanca, espantada que espantava, una dona delicada i subtil, dotada també d’una força interior, capaç de destruir amb una mirada una certesa

Ha mort Kodama, María Kodama, segment major de la vida de Jorge Luis Borges, a qui va cuidar com si tingués amb ell tots els parentius, també els parentius rars, fins i tot no dits, i que potser ell hagués trobat per definir-la. Era com immortal, blanca, espantada que espantava, una dona delicada i subtil, dotada també d’una força interior, capaç de destruir amb una mirada una certesa, si es referia a la vida de Borges, o a la seva vida personal amb Borges. Una de les vegades que jo mateix vaig tenir la sort de trobar-me amb ella sense que ja hi fos Borges, lligada ella a la seva memòria i a la realitat que va voler per a la seva biografia, com a vigilant de la plaça major de l’escriptor més important de la llengua espanyola del segle XX, jo vaig ficar la pota, i va ser per sempre. Tot i que ella no tenia raó.