Propostes

20 regals culturals de tots els preus per al Nadal de la inflació

  • ¿La cultura és cara? No més que altres coses, i sempre resulta gratificant. Suggerim una vintena de possibilitats (llibres, discos, pel·lícules, exposicions) d’entre 9 i 250 euros per obsequiar durant aquestes festes marcades per la crisi

EPC

És necessari reivindicar el paper de la cultura –les pel·lícules, els discos, les sèries, els muntatges escènics, les exposicions i els llibres– com a fonts d’aprenentatge i, per què no, de saludable evasió d’un món cada vegada més lleig. Sol considerar-se, però, que la cultura equival a accessori o article de luxe: que anar al cine no surt a compte o que donar-se d’alta en una plataforma de ‘streaming’ està fora de l’abast de les nostres possibilitats. És probable, però també és cert que no hi pot haver inversió més rendible per a l’esperit i que, recercant, es poden trobar preus raonables per a totes les butxaques possibles. Vet aquí 20 suggeriments per regalar cultura (a bon preu) durant aquest Nadal de la fatídica inflació.

Per menys de 25 euros

‘Blade runner’, al Phenomena. 9 euros

El 2022 s’han complert els 40 anys del clàssic de la ciència-ficció distòpica de Ridley Scott. No hi ha millor manera possible de celebrar l’efemèride que amb la projecció del seu ‘final cut’ que el cine barceloní oferirà el 26 de desembre a les 19.10 hores, a pristina còpia en 4K i so Dolby Atmos. Per a socis del Phenomena, 7 euros.

Un talonari de la Filmoteca. 20 euros

Deu entrades per disfrutar al llarg de tot l’any. Entre les primeres confirmacions de gener, projeccions de ‘Fresas salvajes’, ‘Isadora’ i ‘Fitzcarraldo’: potser l’opció de l’abonament anual (90 €) s’ha de sospesar, si hi ha pressupost. 

El Blu-ray d’‘Alcarràs’. 20.95 euros

La gran pel·lícula de Carla Simón, Os d’Or a Berlín i precandidata a l’Oscar per l’Acadèmia de Cine Espanyol, acaba de ser editada en Blu-ray. Està encara als cines i es pot veure en ‘streaming’ per Movistar Plus+, però les coses físiques sempre són una altra cosa. I porta formidables extres com una llarga conversa amb Simón i un complet ‘making of’.

‘El arte de ser Raffaella Carrá’ (Blackie Books). 21 euros

Fa any i mig que Carrá ens va deixar, però la seva música, la seva energia i la seva manera de ser al món perduren i són homenatjats en aquest espurnejant llibre de Paolo Armelli en el qual parlen molts dels que van treballar amb ella i la van admirar. 

L’autobiografia de Paul Newman. 21,50 euros

Per als qui van veure ‘Las últimas estrellas de Hollywood’ (HBO Max) i es van quedar amb ganes de conèixer encara millor la icona, aquest llibre suposarà un pou sense fons d’estímuls i revelacions. Si la docusèrie se centrava en la seva relació amb Joanne Woodward, el llibre busseja en la vida interior del protagonista de ‘El vividor’. 

Entre 25 i 75 euros

‘Filosofía de la canción moderna’ de Bob Dylan. 29,90 euros 

Un llibre personalíssim, en forma de nostàlgic àlbum il·lustrat, en el qual Dylan desgrana subjectius i irònics comentaris en una selecció de 66 cançons, la majoria de les quals van sonar amb força als anys 50. S’ha deixat molts títols fora, però, ¿qui li esmena la plana al premi Nobel?

Vinil blau de ‘Midnights’ de Taylor Swift. 35,99 euros

La pandèmia li ha provat, a Swift: després d’‘Evermore’ i ‘Folklore’, l’artista acaba de llançar aquest disc compost en nits d’insomni en el qual desgrana somnis i malsons. A més de posar en perill Ticketmaster, Swift ha aconseguit amb ‘Midnights’ ocupar tot el top 10 de la llista d’èxits Hot 100, una cosa que només havia passat amb els Beatles el 1964, quan ho van aconseguir amb cinc cançons. En més prosaic CD (blau també), 29.00 euros.

‘En busca del tiempo perdido’. Volums I i II. Marcel Proust. 49,50 euros

Una nova traducció de l’obra mestra de Marcel Proust sempre és una excel·lent notícia. En aquesta ocasió María Teresa Gallego i Amaya García, mare i filla, serveixen una acurada i renovada versió d’una obra més gran que la vida i tot un repte lector. En aquest volum de gairebé mil pàgines es recullen els dos primers llibres de l’obra. La resta es completarà el 2023. 

‘Golfus de Roma’ al Teatre Condal, de 41 a 54 euros

Divertit musical de Stephen Sondheim en versió catalana situat a l’Antiga Roma. Tot un clàssic que en aquesta versió combina la comèdia d’embolics amb el circ i magnífiques cançons interpretades per un sòlid repartiment liderat per Jordi Bosch. Una gran festa plena de bones vibracions. 

Les millors entrades per a la Film Symphony Orchestra. 56 euros

El 23 de febrer, aquesta orquestra especialitzada en bandes sonores i el seu carismàtic director, Constantino Martínez-Orts, visiten L’Auditori amb la gira ‘Krypton’, un homenatge a les millors músiques de cine superheroic. Sonaran temes de ‘Superman’, ‘El cavaller fosc’, ‘Braveheart’, ‘L’home d’acer’, ‘Els venjadors’, ‘L'últim dels mohicans’ i ‘Conan el Bàrbar’.

‘Onedirectioners’, ¡encara hi ha entrades per a Louis Tomlinson! 56,50 euros

Les entrades per al concert de Harry Sytles a Barcelona es van acabar fa temps. Els fans de One Direction, però, encara tenen opcions de veure en directe un altre dels astres de la banda que triomfa en solitari: encara queden (pocs) tiquets per al concert de Louis Tomlinson al Sant Jordi. Serà el 6 d’octubre de 2023. 

Fins a 100 euros (o una mica més)

Fins a 100 euros (o una mica més) ‘Crystal’ del Cirque du Soleil. Entrades, entre els 42 i els 109 euros El primer xou sobre gel del Cirque du Soleil arriba a Espanya protagonitzat per increïbles acròbates i patinadors. El gel i la neu afegeixen un component extra de màgia a un espectacle brillant amb arriscats números i cançons pop. Al Palau Sant Jordi, del 12 al 22 de gener.

Subscripció anual a Filmin. 95,88 euros

La plataforma cinèfila per excel·lència: l’única en què realment es comissarien apartats temàtics i en la qual es poden explorar a fons les filmografies de Béla Tarr i Lars von Trier. A més, moltes sèries interessants, incloent-hi la seva original ‘Autodefensa’, la sèrie de què tothom està parlant. 

‘Better call Saul’, la sèrie completa. 99,95 euros

La, per molts, millor sèrie d’aquest any (i de tots en els que ha estrenat una temporada) es pot recuperar ara en alta definició. Els seus 63 episodis, distribuïts en la barbaritat de vint discos. 

Entre 100 i 175 euros

Cicle ‘Les males llengues. Lingüística i feminisme’ a la Llibreria Finestres. 120 euros 

La lingüística brasilera Andreia Moroni selecciona una sèrie d’autores i autors que transiten per quatre continents, diferents aproximacions literàries i diferents llengües des d’una perspectiva de gènere. ‘Diaris del Sàhara, de San Mao; ‘El regne del llenguatge’ de Tom Wolfe, i ‘A la casa de l’intèrpret’, de Ngugi wa Thiong’o, són alguns dels títols. Al febrer i al març.

Abonament per al festival Vida. 121 euros

El festival de Vilanova i la Geltrú acaba d’anunciar els seus caps de cartell: Suede, Lori Meyers i El Niño de Elche s’afegeixen a Julieta Venegas, Xoel López, Jorge Drexler i The Libertines. Del 29 de juny a l’1 de juliol a la idíl·lica Masia d’en Cabanyes, en plena natura. 

Curs a la UB sobre la història de la fotografia al segle XX. 166 euros

Entre els diversos cursos de la Universitat de Barcelona hi ha aquest de 20 hores que comença el 19 de gener i recorre des de la fotografia urbana a la conceptual i abstracta, l’autoretrat i la mirada de les dones fotògrafes. És per a tots els públics i s’imparteix a les aules de l’edifici històric de plaça Universitat. 

Menys de 250 euros

‘Top Gun + ‘Top Gun: Maverick’ per a col·leccionistes. 219 euros

És de bojos i, segurament, els fans de Tom Cruise i de ‘Top Gun’ patiran un col·lapse. Aquesta setmana es publica una capsa amb el clàssic dels vuitanta i la seva formidable seqüela de 2022, ‘Top Gun: Maverick’, en al·lucinant 4K. El ‘pack’ inclou, a més de les pel·lícules, un clauer de cuir, plaques d’identificació, imants d’emblemes, fotos i un sotagot.

Marina Abramovic al Gran Teatre del Liceu (de 15 a 263 euros)

La reina de la ‘performance’ serà una de les estrelles de la primavera escènica a Barcelona: arriba amb molta expectació al Liceu amb ‘7 deaths of Maria Callas’ coincidint amb el centenari del naixement de la diva. L’espectacle és un mix d’òpera, ‘performance’, videocreació i art en viu que apunta a inoblidable. Només del 9 a l’11 de març. 

Curs sobre l’Egipte Faraònic a l’Egipci. 225 euros

Aquesta introducció al món dels faraons és un dels molts cursos que ofereix el Museu Egipci de Barcelona (tant presencials com ‘online’), que surten més econòmics si es pertany al club. N’hi ha també sobre jeroglífics, Mesopotàmia, història, art o religió a l’Antic Egipte. Consta de deu sessions, els dimecres, entre l’abril i el maig.

Aquests suggeriments culturals han sigut elaborats per Anna Abella, Leticia Blanco, Marta Cervera, Juan Manuel Freire, Elena Hevia i Julián García