Reconeixement

‘La forastera’, d’Olga Merino, premi RAE de creació literària

ELISENDA PONS

 El ple de la RAE ha concedit el premi Real Academia Española de creació literària, en la seva 19a edició, a l’obra de l’escriptora i periodista Olga Merino ‘La forastera’, la candidatura de la qual va ser presentada pels acadèmics Mario Vargas Llosa, José María Merino i Carme Riera.

El premi, dotat amb 20.000 euros, es concedeix a una obra de creació literària que ha d’haver sigut publicada en els dos anys immediatament anteriors al de la concessió, i no està permès presentar obres prèviament publicades tot i que la nova edició sigui corregida i augmentada.

‘La forastera’ (Alfaguara) explica la història de l’Angie, l’existència de la qual s’esdevé en un vell casalot familiar, amb el record de l’amor viscut amb un artista anglès al Londres de Margaret Thatcher i amb els fantasmes que la persegueixen. Un succés a la comarca farà que la protagonista hagi de desenterrar vells secrets familiars.

Olga Merino (Barcelona, 1965), ha publicat també títols com ‘Cenizas rojas’, ‘Espuelas de papel’, i ‘Perros que ladran en el sótano’ i és col·laboradora diària d’EL PERIÓDICO, amb un dietari sobre actualitat i literatura –‘L’espiral de la llibreta’– que emula el seu últim llibre, ‘Cinco inviernos’, inspirat en la seva experiència com a corresponsal per a aquest diari a Moscou.

De les 11 candidatures –cada una avalada per un mínim de tres acadèmics numeraris de la RAE o de qualsevol de les seves acadèmies corresponents, així com per algun dels guanyadors de convocatòries anteriors–, quatre procedien d’Espanya, sis de corporacions americanes (les de Xile, el Perú, Mèxic i l’Equador) i una d’anteriors guardonats amb el premi.