Guardó

Sílvia Pérez Cruz, Premio Nacional de las Músicas Actuales 2022

El jurat l’ha distingit «pel seu infrangible compromís amb la bellesa» i «per la qualitat creativa i interpretativa de la seva carrera»

L’artista catalana Sílvia Pérez Cruz ha sigut guardonada amb el Premio Nacional de las Músicas Actuales 2022. El jurat l’ha distingit «pel seu infrangible compromís amb la bellesa» i «per la qualitat creativa i interpretativa de la seva carrera». El premi, que atorga el Ministeri de Cultura, està dotat amb 30.000 euros.

Sílvia Pérez Cruz (Palafrugell, Girona, 1983) és llicenciada en cant jazz per l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), tot i que la seva formació musical s’inicia en la infància, ja que als 4 anys va començar a cursar estudis en un ampli rang de matèries –solfeig, saxo i piano clàssics, calaix, harmonia, cant (jazz i flamenc), improvisació, arranjaments, saxo (jazz) i composició–, en els quals va combinar clàssic, jazz i músiques populars ibèriques i llatinoamericanes. 

Va ser cofundadora i cantant del grup Las Migas (2004-2010) i va formar duo ocasional amb el guitarrista Toti Soler, tot i que el seu debut com a compositora i solista va arribar amb ‘11 de novembre’ (Universal, 2012), pel qual va rebre un disc d’or, èxit que va repetir el 2014 amb ‘Granada’ (Universal, 2014), publicat a duo amb Raül Fernández ‘Refree’, amb qui també va coproduir l’anterior.

El 2 d’octubre del 2020 va publicar el seu últim disc, ‘Farsa’ (gènere impossible), un projecte que recull la realitat compositiva dels últims tres anys de Cruz a través de 13 cançons originals amb lletres pròpies i algun poema prestat, que reflecteixen el seu enriquidor diàleg amb altres camps creatius. Artista amb un estil molt personal, però de gran versatilitat, la seva carrera s’ha forjat també en fructíferes col·laboracions amb altres disciplines, com el teatre, la dansa i el cine. Ha col·laborat amb noms com Gino Paoli, Stefano Bollani, Lluís Homar, Rocío Molina, Jorge Drexler, Hamilton de Holanda, Toquinho, Natalia Lafourcade, Lila Downs, Liniker, Javier Colina, Joan Manuel Serrat i Lluís Llach, entre d’altres, i ha cantat junt amb prestigioses formacions com l’Orquestra Nacional d’Espanya, dirigida per Josep Pons. Ha treballat al llarg de la seva carrera en diversos muntatges de teatre, dirigida per Joan Ollé i Julio Manrique.

En l’àmbit de la dansa destaca l’estrena en el Festival d’Avinyó (2018) de la producció ‘Grito Pelao’ (premi Max 2019 a millor composició musical per a Cruz i a millor espectacle de dansa) junt amb la ‘bailaora’ i coreògrafa Rocío Molina, obra al voltant del desig de ser mare soltera i que va ser el resultat d’un procés d’investigació conjunta sobre l’emoció prèvia a la forma, l’emoció comuna, anterior al cant i al ball, la que comparteixen el cant i el ball. 

En el cine, va ser la veu de la pel·lícula ‘Blancanieves’ de Pablo Berger, guanyadora de 10 Goya el 2013, entre aquests, el de millor cançó original. El 2015 va compondre i va gravar la banda sonora de ‘Cerca de tu casa’, d’Eduard Cortés, una pel·lícula sobre els desnonaments que també va protagonitzar i que va cristal·litzar en l’edició de ‘Domus’ (Universal Music, 2016), disc amb què va aconseguir la Bisnaga de Plata a millor música original en el Festival de Cine de Màlaga, el premi a millor música original en el PÖFF (Black Nights Festival) de Tallinn (2016), el premi Gaudí a millor música original (2017) i el premi Goya a millor cançó original per «Ai, ai, ai» (2017); també va ser nominada al Goya a millor actriu revelació.