Víctor Garcia Tur, Carles Dachs, Joan Todó i Josep M. Jaumà, Premis Crítica Serra d’Or 2022

‘Serra d’Or’ atorga 14 premis en la 56a edició dels guardons, la primera sense Josep Massot

ACN

La revista ‘Serra d’Or’ de Publicacions de l’Abadia de Montserrat ha reconegut aquest dimecres amb els 56ens Premis Crítica Serra d’Or el 2022 en l’apartat de literatura i assaig Víctor Garcia Tur, Carles Dachs, Joan Todó, Josep M. Jaumà i Joana Masó.

La gala d’entrega dels premis a Barcelona ha sigut presentada per Eva Comas i hi han intervingut el cap de relacions institucionals d’Endesa Catalunya, Enric Brazis; el director del consell de redacció de la revista, Francesc-Marc Àlvaro; la directoria de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i la de l’abat de Montserrat, Manel Gasch.

Víctor Garcia Tur ha guanyat el Premi Crítica Serra d’Or de novel·la per la seva obra ‘L’aigua que vols’; Carles Dachs ha guanyat el de poesia per ‘Vent a la mà’; Joan Todó, el d’assaig per ‘La verda és porta. Vida i opinions de Joaquim Soler i Ferret’; Josep M. Jaumà, el de traducció per ‘Poesia completa, T.S. Eliot’, i Joana Masó, el d’estudis literaris per ‘Tosquelles. Curar les institucions’.

Els Premis Crítica Serra d’Or, creats el 1967, estan dividits en quatre apartats –literatura i assaig, investigació, arts escèniques i literatura infantil i juvenil– i en aquesta 56a edició han atorgat 14 premis en una gala a l’Espai Endesa, la primera sense el monjo Josep Massot, mort l’abril passat, i que ha sigut recordat en diverses ocasions durant l’acte.

Investigació i arts escèniques

En l’apartat d’investigació, Mariona Lladonosa Latorre i Manuel Lladonosa Vall-llebrera han guanyat en la categoria d’humanitats per ‘Una cultura per al poble. El Congrés de Cultura Catalana i la modernització de la catalanitat (1975-1977)’; L’estudi ‘La nova geografia de la Catalunya postcovid’ coordinat per Jesús Burgueño ha guanyat en la de ciències i ‘Segon diccionari dels catalans de Mèxic’ de Gemma Domènech, Salomó Marquès, José M. Murià i Angélica Peregrina ha guanyat en la de catalanística.

Quant a l’apartat d’arts escèniques, l’obra d’Òscar Intente ‘La idea d’Europa, de George Steiner’ ha guanyat en la categoria de muntatge teatral; ‘Malditas Plumas’ de Sol Picó, en la d’espectacle de dansa; ‘Gran Reserva’ de Rhum & Cia. en la d’espectacle de pallassos i ‘Col·lecció Teatre’ de Lleonard Muntaner Editor ha guanyat en la categoria d’aportació més interessant.

Literatura infantil i juvenil

En l’apartat de literatura infantil i juvenil, el Premi Crítica Serra d’Or 2022 Infantil ha sigut per a ‘Espècies extraordinàries’, amb text de Salvador Comelles i il·lustracions de Christian Inaraja, mentre que el Premi Crítica Serra d’Or 2022 Juvenil l’ha guanyat la Col·lecció Petit Sàpiens d’Ara Llibres.

Han format el jurat de literatura i assaig Borja Bagunyà, Júlia Ojeda, Vinyet Panyella, Marina Porras i Xulio Ricard; el d’investigació, Montserrat Bacardí, Jordi Casassas, Joandomènec Ros, Margalida Tomàs i Francesc Vilanova; Agnès Blot, Francesc Foguet, Santi Fondevila, Jordi Jané i Bàrbara Raubert han constituït el d’artss escèniques, i el de literatura infantil i juvenil l’han format Mònica Baró, Joan Bustos, Núria Càrcamo, Teresa Mañà i Núria Ventura.