Pendent de judici

La fiscalia reclama vuit anys de presó per a Shakira per defraudar 14,5 milions a Hisenda

  • La cantant colombiana ja ha dipositat l’import del deute i ha regularitzat la seva situació a Espanya

La fiscal Carmen Martín Aragón sol·licita en el seu escrit d’acusació vuit anys de presó per a la cantant colombiana Shakira (Isabel Mebarak Ripoll) per presumptament haver defraudat a l’Agència Tributària 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014. L’artista de Barranquilla ja ha dipositat l’import del deute amb Hisenda i ha regularitzat la seva situació davant l’Agència Tributària, pagant milers d’euros més per abonar els impostos que li corresponen.

L’acusació pública afirma que Shakira ha comès presumptes delictes de frau a Hisenda comesos per l’impagament d’impostos de la renda i del patrimoni el 2012, 2013 i 2014. La fiscalia sosté que l’artista va utilitzar per defraudar un entramat societari, amb ramificacions en paradisos fiscals, i que va simular que vivia a l’estranger quan en realitat ho feia a Barcelona amb el jugador de futbol Gerard Piqué, de qui ara s’ha separat.

A l’entendre de la fiscal, Shakira va viure de manera habitual a Espanya entre el 2012 i el 2014, primer en una vivenda a Barcelona i després en una casa a Esplugues de Llobregat, que va ser adquirida amb la seva parella Gerard Piqué a través d’una societat. Les estades fora d’Espanya de la cantant en aquell temps van ser «per motius professionals», amb una durada molt curta, a excepció dels Estats Units, on va participar en el programa ‘La voz’.

Més de 183 dies a Espanya

En la seva querella, l’acusació pública precisava que la majoria del temps va estar al nostre país i va superar els 183 dies que estableix la llei per considerar que una persona és resident habitual a Espanya i, per tant, ha de pagar els seus impostos aquí.  Shakira ha manifestat en «multitud d’ocasions» que tenia residència oficial a les Bahames, però la fiscalia assenyala que en el període investigat no va estar «cap dia» en aquell país i només té allà el 50% d’un immoble.

En el seu escrit la fiscalia remarcava que la cantant, «coneixedora que vivia de manera habitual a Espanya», va fer servir un «entramat societari que si bé havia sigut creat anys enrere, no el va modificar en les seves línies essencials i se’n va servir» entre el 2012 i el 2014 per ocultar a Hisenda els ingressos i el patrimoni.  El pla per aconseguir no pagar a Hisenda va consistir que fossin unes empreses les que figuressin com a titulars de les percepcions de les rendes i del patrimoni, en lloc de l’artista. La major part dels fons va viatjar a paradisos fiscals, com les Illes Verges Britàniques, les Illes Caiman i Panamà. Shakira va rebre durant aquells anys 34 milions d’euros per la seva activitat professional. La colombiana sempre ha negat les acusacions.

Temes:

Hisenda Shakira