Tragèdia en un concert de Travis Scott

¿Què va passar al festival Astroworld, on van morir vuit persones?

  • Les investigacions analitzen l’organització, l’allau i els informes que algú va poder injectar drogues als assistents

REUTERS/Nathan Frandino

Dos dies després de la tragèdia al festival Astroworld a Houston (Texas) hi ha vuit adolescents i joves d’entre 14 i 27 anys morts, desenes de ferits entre els quals un nen de 10 anys hospitalitzat en estat crític, centenars de persones traumatitzades i moltes preguntes encara sense contestar. Les autoritats locals van anunciar dissabte que han obert ja dues investigacions, una d’independent del comtat i una altra de penal que estan dirigint agents d’homicidis i narcòtics del departament de policia local. I al mig d’aquestes investigacions hi ha l’organització de l’esdeveniment i els plans de seguretat, així com la resposta un cop van començar les emergències mèdiques per una mena d’allau que es va allargar en el temps, però també informacions que algú va poder injectar drogues entre els assistents.

Plans de seguretat i control de masses n’hi havia, segons van assenyalar les autoritats. De fet, es va informar que hi havia destacats 528 agents de policia i 755 agents de seguretat privada divendres, el primer dels dos dies planejats per fer el festival, creat el 2018 pel raper Travis Scott i organitzat per Live Nation Entertainment, el promotor d’esdeveniments en viu més gran del món. Aquesta edició se celebrava a l’aire lliure a l’NRG Park de Houston i tenia, en paraules de l’alcalde Sylvester Turner, «més seguretat que les sèries mundials de beisbol».

Equips desbordats

Les forces de l’ordre i els equips mèdics es van veure, en qualsevol cas, desbordats quan va començar l’emergència. Entre desmais i gent trepitjada per la massa que es va començar a comprimir cap a la part frontal de l’escenari, el personal es va veure «ràpidament sobrepassat», segons va explicar el cap dels bombers, Samuel Peña, que va informar que 62 ambulàncies oficials es van afegir a la resposta. En unes declaracions a ‘The New York Times’ a més, un dels metges que hi havia al festival, Sami Anjum, va explicar que molts dels assistents al concert no col·laboraven per facilitar l’accés als afectats per emergències mèdiques, de què va destacar el «volum, varietat, velocitat i variabilitat».

Una altra de les preguntes que es plantegen és si es va desbordar l’assistència planificada. Al matí es va veure gent saltant-se les barreres d’entrada, una cosa que ja va passar l’edició del 2019, però les autoritats van descartar dissabte que s’hagués massificat massa el parc, que té capacitat per a 200.000 persones.

Igualment, ara es qüestiona si els organitzadors haurien d’haver suspès el concert abans del que ho van fer, perquè van passar 37 minuts des que va començar l’emergència fins que va acabar l’actuació de Scott. És una possibilitat, no obstant, que rebutja el cap de la policia de Houston, Troy Finner. «No pots simplement cancel·lar quan tens més de 50.000 persones tan joves», va explicar. «Hi pot haver disturbis».

Possible atac amb drogues

Turner, l’alcalde, va ratificar també dissabte que s’investiguen informacions que múltiples persones van ser atacades amb agulles i va assegurar que «no es descarta res». I les injeccions involuntàries s’han confirmat en almenys un cas. Segons va explicar en roda de premsa Finner, el cap de la policia de Houston, un agent de seguretat que estava intentant contenir una persona va ser punxat al coll i es va desmaiar i va haver de ser reanimat amb narcan, el medicament que s’utilitza als Estats Units per ressuscitar després d’una sobredosi d’opiacis. El personal mèdic que va tractar aquest agent se’n va adonar que al coll tenia una marca que era «similar a la que quedaria quan algú s’intenta injectar», va assegurar Finner. També Peña, el cap dels bombers, va confirmar que alguns dels assistents al festival van haver de ser tractats amb narcan durant l’emergència.

«Potser els plans van ser inadequats, potser els plans eren bons però no es van seguir, potser va ser una cosa completament diferent», va declarar en la roda de premsa Lina Hidalgo, jutge i principal autoritat pública del comtat de Harris. «Pot ser que aquesta tragèdia sigui el resultat d’esdeveniments impredictibles, d’un cúmul de circumstàncies que no es podien haver evitat, però fins que ho determinem plantejaré les preguntes difícils», va prometre.