LA MILLOR OBRA DEL 2020

L’escriptor gallec Xesús Fraga guanya el Premi Nacional de narrativa

‘Virtudes (y misterios)’, la novel·la guanyadora, explica la història d’emigració i desarrelament de la família de l’autor

Xesús Fraga ha sigut guardonat amb el Premi Nacional de narrativa 2021 per la seva obra Virtudes (y misterios). El premi, concedit pel Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 20.000 euros. El jurat ha triat aquesta obra «perquè mostra amb una prosa molt cuidada, en el fons i en la forma, la història de dues generacions de dones valentes d’una família en temps hostils i ens endinsa en un relat sobre l’emigració gallega a Anglaterra i Amèrica».

La novel·la, inspirada en la història de la família de l’autor, explica com un sabater se sent temptat per les promeses que Veneçuela té per als emigrants i decideix creuar l’Atlàntic amb la intenció de fer diners. La seva dona espera en va la fortuna promesa, ell desapareix i ella decideix emprendre la seva pròpia emigració, però aquesta vegada a Anglaterra.

Fraga, periodista del diari ‘La voz de Galicia’, és també net d’aquell malaguanyat matrimoni d’emigrants. En la novel·la reconstrueix les seves històries aprofundint en el desarrelament i la soledat. El viatge que planteja el llibre transita entre els pobles rústics gallecs i grans ciutats com Caracas, Londres i Buenos Aires. L’obra, que va obtenir el premi Blanco Amor de novel·la, combina diversos gèneres com la novel·la, la crònica i el diari.