INDÚSTRIA EDITORIAL

El Ministeri de Cultura dedicarà 42 milions d’euros de fons europeus a modernitzar el sector del llibre

El foment de la lectura, la renovació tecnològica de les empreses del sector i la sostenibilitat, objectius de les ajudes

ICULT MARIA JOSE GALVEZ  DIRCTORA GENERAL DEL LIBRO

ICULT MARIA JOSE GALVEZ DIRCTORA GENERAL DEL LIBRO

L’activació dels Fons ‘Next Generation’ de la Unió Europea ja és una realitat i comencen a prendre forma a Espanya. Així ho va explicar María José Gálvez, directora general del Llibre i Foment de la Lectura d’Espanya, durant la segona jornada del VI Fòrum Edita que s’ha celebrat aquesta setmana a Barcelona. Gálvez ha detallat els criteris que ha hagut de complir Espanya per obtenir els fons, l’impacte que s’espera dels projectes i en quins eixos es distribuiran els més de 42 milions d’euros atorgats al sector editorial i que hauran d’executar-se abans de desembre del 2023.

Segons Gálvez, els paràmetres que han de seguir tots els projectes finançats «han d’alinear-se amb les prioritats marcades en el Fons de Resiliència i Recuperació de la Unió Europea: promoure la transició ecològica, la transició digital, el creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu, i cohesió social i territorial que permetin establir polítiques per a les generacions futures, «seguint els principis de transparència i inclusió».

Dels 42 milions d’euros que ha rebut la Direcció General del Llibre, 16 milions tenen un impacte directe en el lector a través del foment de la lectura i l’accés als llibres. Però implícitament es veurà beneficiat el sector editorial i equipaments com les biblioteques. «Dedicarem 10 milions a comprar llibres per a les biblioteques –ha dit Gálvez–, 3 milions per a la compra de llibres digitals que alimenten la plataforma eBiblio i 3 milions més a la recuperació i preservació del patrimoni bibliogràfic digitalitzant documents d’accés públic».

Els 26 milions restants es dedicaran a afavorir els diferents agents de l’ecosistema del llibre amb «diferents projectes basats en sis eixos i que tindran impacte en tota la cadena de valor del llibre i en moltes empreses, siguin grans o petites, associades a organitzacions de segon nivell o no».

El primer eix se centrarà en la modernització de les petites i mitjanes empreses del sector «per millorar, per exemple, els processos de distribució, la gestió interna de les empreses o les eines de gestió editorial». El segon i el tercer se centren en l’adopció de la tecnologia punta en el sector així com en la digitalització de continguts i processos. El tercer eix té a veure amb la innovació i el desenvolupament del negoci tenint en compte la sostenibilitat, també ambiental. Les accions de formació també tenen la seva importància en els projectes ja que, com afirma Gálvez «és important crear i dotar-nos d’eines noves que ens ajudin a optimitzar el sector, però encara és més important ensenyar bé com utilitzar-les». En relació amb la formació, Gálvez ha anunciat la creació de l’Escola del Llibre, «un projecte que s’està treballant amb l’àmbit universitari». Finalment, els projectes també tenen un component clar d’internacionalització.