Abusos a Hollywood

Weinstein apel·la la seva condemna per delictes sexuals de 23 anys de presó

El productor de cine argumenta que el judici en contra seu no va ser just

El productor de cine Harvey Weinstein va apel·lar aquest dilluns la condemna per delictes sexuals que se li va imposar l’any passat en un tribunal de Nova York i per la qual compleix una pena de 23 anys de presó. Weinstein, que sempre ha defensat la seva innocència, argumenta que el judici en contra seu no va ser just, entre altres coses, perquè es va permetre testificar diverses dones que havien denunciat suposats abusos malgrat que en el procés no es jutjaven aquestes acusacions en concret.

En un escrit de 166 pàgines, la defensa del productor hollywoodià considera que aquestes dones no haurien d’haver sigut escoltades i diu que els seus testimonis van influir en el jurat, acabant en un judici al caràcter de Weinstein i no pels suposats fets dels quals se l’acusava.

Detonant del #MeToo

Les denúncies contra Weinstein van ser el gran detonant del moviment #MeToo a tot el món i la seva condemna va ser vista com una important victòria per a la lluita contra l’assetjament i les males conductes sexuals.

El conegut productor va ser declarat culpable d’acte sexual criminal en primer grau contra l’assistent de producció Mimi Haley i de violació en tercer grau contra l’aspirant a actriu Jessica Mann, delictes pels quals va ser condemnat a 23 anys de presó el març de l’any passat.

«Amb un any per darrere i amb les emocions assossegades, la transcripció del cas confirma el que sempre hem cregut: que el senyor Weinstein no va rebre un judici just», va assenyalar en paraules recollides per ‘The Wall Street Journal’ Arthur Aidala, un dels seus advocats. Segons Aidala, la defensa està convençuda que en l’apel·lació es repararan aquests errors i que el cas es tornarà a enviar davant un altre jutge.

Intenció de recórrer

Durant el procés, Weinstein ja va tractar sense èxit que es canviés el jutge James Burke i havia avançat la seva intenció de recórrer la sentència.

En l’apel·lació, la defensa argumenta també que el jutge hauria d’haver reemplaçat una membre del jurat que havia escrit un llibre sobre relacions entre dones joves i homes «depredadors» de més edat, cosa que per als advocats de Weinstein feia que no fos imparcial.

Weinstein ha sigut acusat públicament d’assetjament i altres delictes sexuals per desenes de dones i s’enfronta encara a diverses denúncies davant la justícia, per les quals podria ser jutjat a Los Angeles, on la Fiscalia l’ha acusat d’almenys tres presumptes violacions.