Fa quatre anys la dibuixant Teresa Valero (Madrid, 1969) va escoltar una entrevista a Juan Rada, antic director d’‘El Caso’, el popular diari de successos, que deia que durant la dictadura «només els deixaven informar d’una mort violenta a la setmana». ¿Motiu? «Perquè a l’Espanya de Franco aquestes coses no passaven». Però sí que passaven, igual que les tortures en els interrogatoris de la Brigada politicosocial, el robatori de nens a dones dels perdedors de la Guerra Civil, els estudis d’eugenèsia que asseguraven que els comunistes eren genèticament inferiors, les lobotomies per ‘curar’ l’homosexualitat i els tentacles de la censura. Amb documentats fets com aquests, propis de les clavegueres del règim, traça Valero un fresc, camuflat de ‘thriller’, de la postguerra més negra. Són les 150 pàgines de l’ambiciós còmic ‘Contrapaso. Los hijos de los otros’ (Norma), que arriba a llibreries alhora que al mercat francobelga, publicat en la prestigiosa Dupuis.
De l’animació al còmic
De l’eugenèsia al robatori de nens i les tortures: les clavegueres del franquisme en còmic
Teresa Valero disfressa de ‘thriller’ les misèries de la dictadura a ‘Contrapaso. Los hijos de los otros’, un ambiciosa història que reivindica també la llibertat de premsa

Temes:
El més llegit
- El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Desmantellada una xarxa de ciberestafes a tot Espanya que dirigia un estudiant de 19 anys des de Terrassa
- El jutge va repescar un nom
- El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- Cop del Tribunal Suprem britànic a les dones trans