Cultura

Mor la carismàtica llibretera Conchita Quirós, l’ànima de Librería Cervantes d’Oviedo

  • La dona, que havia patit una caiguda dies enrere, va morir de manera sobtada al seu domicili

Oviedo perd una figura emblemàtica del seu sector cultural. La llibretera Conchita Quirós, carismàtica propietària de la Librería Cervantes, va morir la passada matinada de manera sobtada. La dona, que havia patit una caiguda uns dies enrere, es mantenia, no obstant, a casa seva, on feia vida normal.

Quirós, que tenia 85 anys, era llibretera de professió des de 1957 i estava llicenciada en Filosofia i Lletres i en Magisteri. El seu pare, Alfredo Quirós, va obrir la llibreria Cervantes el 1921 i va inculcar als seus quatre fills l’amor per la literatura. No obstant, ella va ser l’única dels germans que va optar per les lletres i va seguir l’estela del seu progenitor, mort el 5 de juny de 1995. Quan va acabar els estudis, va rebre una beca del govern francès per conèixer el sistema de gestió literària i editorial d’aquell país i va marxar a París a estudiar i fer pràctiques. Quan va tornar, va aplicar tot el que havia après a l’establiment familiar, que es va consolidar llavors com un referent regional i nacional.

L’estada parisenca a finals dels anys 50  va convertir Concha en una dona més adulta i independent. Per això es va comprar un cotxe quan va tornar a la capital asturiana, així va ser la primera dona que conduïa a la ciutat. Passava cada dia amb el seu vehicle per un lloc on hi havia un guàrdia de trànsit que li obria pas entre la resta de conductors i li deia: «Molt bé, molt bé. Ànim, avui ho fas millor que ahir».

Tant la llibreria del carrer Doctor Casal com Quirós han rebut nombrosos premis i distincions. Així, entre altres reconeixements, el Govern del Principat va concedir a Quirós la Medalla de Plata d’Astúries el 2007 i, fa onze anys, l’Associació Asturiana de Dones Empresàries li va atorgar el premi Xana de Plata.

Entre les fites de l’establiment destaquen l’impuls al premi Tigre Juan, la fundació de l’editorial Trea, la creació el 1996 del premi Alfredo Quirós, la distinció de millor llibreria de l’any que li va atorgar el 1996 la Federació del Gremi de Llibretes d’Espanya i la posada en marxa el 2002 del Fòrum Cultural, un espai obert a la seva llibreria. El març del 2018, la confederació Cegal va homenatjar Quirós en el seu congrés nacional, celebrat a Sevilla. L’establiment de Doctor Casal està entre les 10 primeres llibreries d’Espanya quant a volum de vendes i forma part destacada dels espais d’Oviedo dedicats al foment de la cultura amb activitats periòdiques.

Primer centenari

La mort de la carismàtica Conchita Quirós es produeix just l’any que la llibreria celebra els cent anys d’existència. La gerència de Llibreria Cervantes i El Búho Lector va notificar la mort de Conchita Quirós mitjançant un comunicat en el qual expliquen que «l’aniversari del primer centenari de vida de la Librería Cervantes –com a Concha li agradava definir–, que celebrem aquest 2021, es convertirà en un homenatge a la seva propietària». La gerència de la llibreria també incideix que el treball de Quirós «ha portat la Librería Cervantes a ser un referent nacional com un dels establiments més antics i alhora més actius del nostre país».