Guardó més ben dotat a una obra publicada

Eva Baltasar s’emporta el premi Òmnium gràcies a ‘Boulder’

  • L’autora de ‘Permagel’ rep el guardó a la Millor Novel·la de l’Any de mans de Jordi Cuixart, president de l’entitat cultural, pres per l’1-O i ara en tercer grau penitenciari

  • L’escriptora barcelonina torna a l’obra premiada, segona d’un tríptic, als dilemes de la solitud, la no-maternitat, la incomunicació, el desamor i el sexe

L’escriptora barcelonina Eva Baltasar ha aconseguit aquest dijous el premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any gràcies a ‘Boulder’, una història que torna als dilemes de la solitud, la no-maternitat, la incomunicació, el desamor i el sexe que ja va transitar a la celebrada ‘Permagel’ (premi Llibreter 2018). Les dues obres formen part d’un tríptic de llenguatge concís i ritme poètic que l’autora tancarà aquest 2021 amb l’esperada ‘Mamut’. 

Amb ‘Boulder’ (Club Editor, que en castellà ha publicat Literatura Random House), Baltasar (1978) s’ha imposat als altres dos finalistes, Sebastià Perelló (amb ‘La mar rodona’, de Club Editor) i Miquel Martín i Serra (amb ‘La drecera’, de Periscopi) en aquesta 4a edició del premi, el més ben dotat a una obra publicada, amb 20.000 euros directes per al guanyador i 5.000 més destinats a promoció. Una edició que s’ha celebrat aquesta tarda en un acte retransmès de forma virtual per la pandèmia i en què ha sigut el mateix president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, qui l’ha entregat de forma presencial, per primera vegada des que es va instaurar el guardó, el 2018, quan ja era a la presó pel procés i, ha assenyalat, «poc abans de tornar a la cel·la».

‘Boulder’ arribava a les llibreries just abans que el març passat comencés el confinament pel coronavirus, agafant l’autora al començament de la promoció. Això no va impedir, no obstant, que la novel·la fos una de les més populars en els mesos següents, seguint l’estela d’èxit de ‘Permagel’.

La protagonista de ‘Boulder’, el sobrenom del qual dona títol a la novel·la, al·ludeix a «les roques solitàries que suporten les inclemències a la intempèrie i que apareixen quan es desglacen els glacials», explicava Baltasar llavors, en una entrevista a aquest diari. «Boulder té clar com vol viure però no és la manera de viure de la majoria de la gent. Es troba a gust estant sola i al principi de la novel·la és feliç vivint així, però la vida la portarà lluny d’on se sent còmoda», ha comentat aquest dijous, minuts abans d’anunciar-se el premi durant l’acte, presentat per la periodista Anna Guitart. 

Cuinera en un barco mercant a la Patagònia, Boulder és feliç sense relacions estables, un començament que sorgeix, ha recordat Baltasar, d’una «imatge autobiogràfica de quan tenia 20 anys i anava amb motxilla per l’illa de Chiloé, a Xile, i vaig comprar passatges il·legals en un barco mercant per arribar al continent». Quan Boulder coneix Samsa i s’entrega a l’amor, «una força diferent de la solitud. Però triar l’amor fa que perdi una mica la seva essència. Ha de prendre decisions i això la fa patir». 

La maternitat no volguda

«La seva parella és una dona que vol viure la maternitat. Boulder accepta quan en realitat no ho vol, i veu com l’embaràs transforma la seva parella en una mena de monstre que ella acaba per no reconèixer, li costa viure amb aquesta situació. Però això no significa que ella no accepti ser una mare i ha de buscar els seus espais de maternitat dins la seva bombolla de solitud», ha recordat Baltasar, que ha imprès a aquest tríptic novel·lístic, d’històries independents, una mateixa manera de «treballar el llenguatge de manera poètica».  

Baltasar s’afegeix així al cartell dels guanyadors del premi Òmnium, Raül Garrigasait (amb ‘Els estranys’), Marta Orriols (amb ‘Aprendre a parlar amb els plantes’) i Martí Domínguez (amb ‘L’esperit del temps’).