Òpera i pandèmia

El Liceu cancel·la ‘Tannhäuser’

  • La impossibilitat de muntar una obra amb una gran orquestra i cor mantenint els protocols i distàncies de seguretat obliga a retirar la producció, prevista del 8 al 23 de maig

El Liceu ha cancel·lat la producció de ‘Tannhäuser’, òpera de Wagner amb posada en escena de Robert Carsen prevista del 8 al 23 de maig. Les optimistes previsions dels responsables del coliseu respecte a l’evolució de la pandèmia han xocat amb la sorpreses que ofereix la Covid, que avança al món amb la tercera onada. La gran plantilla de músics i cantants que requereix l’òpera de Wagner fa inviable la seva representació en temps de pandèmia amb les restriccions i protocols de seguretat. El Gran Teatre tornarà els diners de les entrades a partir de l’1 de febrer i estudia reprogramar el muntatge en futures temporades, com ha fet amb altres produccions que ha hagut de cancel·lar.

No és l’únic canvi de la temporada. ‘Otello’, de Verdi, es manté però canvia la producció. La impossibilitat de l’arribada de la producció prevista de la Royal Opera House de Londres per les limitacions als transports europeus ha obligat a canviar de producció. L’elegida és una creació de la Bayerische Staatsoper de Munic, amb direcció escènica d’Amélie Niermeyer, del 27 de març al 14 d’abril.

Més canvis

El Liceu ha suprimit el programa simfònic ‘La consagració de la primavera: tres ballets russos’. Al seu lloc n’oferirà un altre que no requereix tants músics: ‘Danses del món eslau’, amb un programa dirigit per Josep Pons amb obres de Brahms, Dvorak, Kodály, Liszt, Bartók i Borodin. I s’ha anunciat nova data per al concert ‘Les tres reines’, de la soprano Sondra Radvanovsky: el 6 maig.

D’altra banda, el projecte educatiu i participatiu ‘El monstre al laberint’, una òpera de Jonnathan Dove que anava a fer-se amb alumnes de múltiples escoles de Catalunya, s’ha ajornat de nou, ara al mes d’abril.

Sí que es manté finalment l’òpera contemporània ‘Lessons in love and violence’, de George Benjamin, que es podrà estrenar al coliseu a l’ampliar la fossa retirant les primeres quatre files de la platea.