La sortida de la UE

El Brexit priva els músics britànics de la lliure circulació

  • Estrelles com Dua Lipa i Thom Yorke critiquen el govern britànic per la falta d’acord amb Brussel·les

zentauroepp42250826 corrects spelling to dua lipa dua lipa performs at the brit191205233740 / Joel C Ryan

A causa del Brexit, els músics britànics ja no poden moure’s lliurement entre el Regne Unit i la Unió Europea per a les seves gires per falta d’acord entre Londres i Brussel·les, cosa que ha provocat protestes d’estrelles com Dua Lipa i Thom Yorke. El cantant de Radiohead ha qualificat de «tou» el govern de Boris Johnson, i Tim Burgess, líder del grup indie The Charlatans, ha acusat l’executiu de «tractar els artistes amb [...] menyspreu».

Però el govern britànic ha assegurat aquest dilluns que va proposar a la UE «un ambiciós acord sobre viatges de negocis temporals que hauria cobert els músics». I «la UE s’hi va negar», ha precisat un portaveu del primer ministre. Segons el diari ‘The Independent’, que citava una font europea a Brussel·les, va ser el Regne Unit el que va rebutjar una proposta estàndard de la UE, que concedia una exempció de visat de tres mesos per a artistes i creadors, a la recerca de millors condicions que no va obtenir. 

Així, a fi de la lliure circulació entre el continent i el Regne Unit des de l’1 de gener, tots els músics han d’obtenir ara visats individuals abans de viatjar a qualsevol país de la UE, i a tots ells en cas d’una gira continental, fet que comporta costos addicionals en temps i diners.

Una petició al Govern i al Parlament que demana l’exempció de visat per als professionals de la música i altres artistes va recollir més de 247.000 firmes. Diverses estrelles, entre les quals Louis Tomlinson, de One Direction; Thom Yorke, de Radiohead, i Dua Lipa, han demanat als seus fans que hi donin suport. 

La indústria musical britànica ja està devastada per la pandèmia de Covid-19 i les noves restriccions contra el coronavirus han postergat sense data la perspectiva d’un retorn a les sales de concerts, les gires i els festivals.

Temes:

Brexit Música