QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Per amor a l'Hart: tres dies de dansa, circ i música a l'Hospitalet

Aquest any, els actes es traslladen al parc de la Remunta, però també es poden veure 'online'

L'humor, l'originalitat o la poesia són els elements principals de la majoria d'espectacles

elviatge2 / @jordirullo

La gent de la cultura es resisteix a anul·lar els actes previstos i, contra vent i marea, lluiten per poder-nos oferir les nostres necessàries racions de música, teatre, cine, etcètera. Un bon exemple és el festival Per amor a l’Hart que s’havia de celebrar al juliol i va decidir retardar-se fins avui per oferir més garanties. Aquest certamen, que reuneix dansa contemporània i urbana, música i circ, aquest any s’ha traslladat al parc de la Remunta de l’Hospitalet de Llobregat, on tindrà lloc fins aquest dissabte. Tots els actes són gratuïts però prèviament s’han de reservar les entrades en la seva pàgina web i, com que l’aforament és reduït, convé no adormir-se. A més, com a novetat d’aquest any, també es podran disfrutar en directe al seu canal de YouTube.

 

 

Animació, hip-hop, geishes i baldufes

Aquesta tarda obriran la setzena edició amb l’animació i la música de Circ de Jocs i Rolling Vibes Collective (18.30 i 20.30 h.) i intentaran convertir-nos en pallassos. El seu espectacle és una festa interactiva en què l’humor i la música (amb guitarra, baix, trompeta, saxo i percussió) ens faran passar una estona inoblidable. Els seguirà el ballarí i coreògraf Kiko López, format en hip-hop, dansa contemporània, tribal i modern jazz amb el seu ‘Wiw Bak’ (19 i 21 hores). En aquest muntatge se submergeix en el temps per trobar-se en un espai en què no se sent identificat amb el que l’envolta, per la qual cosa crea un alter ego per fer-ho suportable.

 

 

La jornada continuarà amb la companyia In-Motus, que presenta ‘El·la’ (19.15 i 21.15 h.), en què utilitzen el cant i el moviment de les ballarines per analitzar la figura de la geisha com a exemple de les etiquetes que se’ls posen a les dones. El circ tornarà amb ‘El senyor de les baldufes’, a càrrec de Penélope i Aquiles (19.45 i 21.45 hores). El protagonista, un individu refinat, ens descobrirà els misteris de les baldufes que prendran vida en un món delirant i molt original.

 

 

Pallassos, música i Lali Ayguadé

La jornada de divendres arrencarà amb ‘Las Cossas Nostra’ (18.30 i 20.30 h.), que combina les evolucions del duo format pels clowns  Amelia Cadwallader i Kiki Vita i la música de la ‘brass band’ Bandacetamolclowns . Teatre físic de carrer, comèdia, circ i pallassos per presentar-nos una parella de gàngsters que són víctimes de la moda italiana i que ens introduiran en un món absurd i extravagant. I després un dels plats forts del festival, l’actuació de la prestigiosa ballarina i coreògrafa Lali Ayguadé, protagonista de l’original curt ‘Timecode’, que va obtenir la Palma d’Or a Cannes i va ser nominat a l’Oscar. Ens portarà ‘Underneath’ (19 i 21 h.) en què vol destacar la necessitat que tots tenim d’una guia, un lideratge que ens ajudi a fer nous passos en la vida i sense el qual podem caure, però també és llavors quan comencem a descobrir-nos a nosaltres mateixos. El moviment és la nostra força. 

 

Los Informalls ens convidaran a un ‘Aperitivo’ (19.20 i 21.15 h.), adaptació de la seva peça llarga ‘Entranyes amb patates’. Ens qüestionaran sobre com de lliures ens atrevim a ser. Aquest muntatge coreogràfic se centra en dos personatges ordenats i disciplinats que porten una vida perfecta, en què tot surt com havien imaginat, fins que un dia es fan aquesta mateixa pregunta i tot canvia. Tancarà la jornada Rolabola amb el seu ‘Rock Cirk’ (19.50 i 21.45 h.), un espectacle circense amb equilibris esperpèntics, grenyes a l’aire, puntejos de guitarra elèctrica i ritmes estrambòtics. Humor, sorpreses i acrobàcies amb una gran perfecció tècnica al servei d’uns rockers i un home tirador acostumat a volar pels aires. Una combinació explosiva.

 

 

Ritmes tribals, circ íntim i final de festa

Dissabte podrem recuperar ‘Las Cossas Nostras’ (18.30 i 20.30 h.) abans de descobrir el ‘Blue Monday’ d’Agnés Sales i Héctor Plaza (19 i 21 hores). És un muntatge coreogràfic que parla de les relacions humanes i de la dependència que en tenim, la necessitat de sostenir els altres per sostenir-nos a nosaltres mateixos. Els seus creadors expliquen que les millors paraules per definir-lo són: ‘intimitat’, ‘simbiosi’, ‘dependència’ i ‘transformació’. Poc després, viatjarem fins a llocs exòtics amb la companyia Nuovas, que presentarà ‘Djama’ (19.15 i 21.15 h.), amb set ballarins que exploren la recerca de la comunicació entre canyes i ritmes tribals africans per enfrontar-se a la por i la diferència entre els individus.

 

 

En la recta final trobarem Júlia Farrero amb un fragment de ‘Teia’ (19.50 i 21.50 h.), un solo de circ íntim que combina el cos amb la fusta. Entre records familiars viatja de la tradició a la contemporaneïtat per mitjà del moviment i el trapezi en un escenari que es va construint i transformant al ritme de les contradiccions humanes. Després Alta Gama ens oferirà el xou de clown’ ‘Adoro’ (20 i 22 h.), amb música en viu i acrobàcies sobre una bicicleta. Explica l’actitud d’una parella en vista de l’amor. Ella utilitza la veu i la música per expressar-se, però el seu ajudant no col·labora gaire, cosa que dona lloc a divertits embolics.

 

 

Com a final de festa tindrem el concert de La Familia Rustika (23 h.), un grup de l’Hospitalet que practica el que denominen «rumba adúltera», ja que la combinen amb el tango, els ritmes balcànics, la bossa nova, el swing, el son o el blues. El seu fort són els còctels ben carregats.

 

 

Una instal·lació molt original

Paral·lelament, cada dia, de 18.30 a 21 hores podrem experimentar ‘El viatge’, una instal·lació, ideada per Tombs Creatius, en forma de caravana de fira tradicional d’on surt un aparell pilotat per un mecànic molt particular que ens convida a penetrar a l’artefacte per fer un viatge sideral en solitari. No podem (ni hem de) revelar gaire més, però asseguren que qui s’hi atreveix a entrar viu una experiència única i intransferible tan curta com intensa que guardarem com un tresor secret. Tres intensos dies per enamorar-se de l’Hart de l’Hospitalet.

 

 

Per amor a l’Hart

Lloc:  La Remunta (Carles Martí Feced, s/n. L’Hospitalet del Llobregat).

Dies:  des d’avui fins dissabte.

Preu:  entrada lliure, imprescindible reserva prèvia.

Més informació:  www.festivalperamoralhart.com