ELS PREMIS DE LA TELE

'Watchmen' arrasa en les nominacions dels Emmy

La sèrie de Damon Lindelof, reelaboració d'un clàssic del còmic, ha reunit fins a 26 reconeixements

En un clar canvi de paradigma, Netflix acumula 160 nominacions, davant les 107 reunides per HBO

watchmen-regina king-h-2019

L’Acadèmia de la Televisió ha anunciat, a l’ara com ara obligat escenari virtual, les nominacions als premis Emmy per al 2020‘Watchmen’, seqüela tardana i reelaboració del clàssic del còmic modern, exploració poderosa de temes de raça i violència policial, ha sigut de lluny el títol més reconegut: la sèrie de Damon Lindelof reuneix 26 nominacions, sis més que ‘La maravillosa Sra. Maisel’ i vuit més que dues favorites dramàtiques per a aquesta edició com ‘Succession’ i ‘Ozark’. La sorpresa en drama l’ha donat ‘The mandalorian’, amb fins a 15 nominacions.

Entre moltíssimes altres coses, de ‘Watchmen’ s’ha reconegut el seu gran repartiment, començant per Regina King (l’agent de policia emmascarada Angela Abar) i Jeremy Irons (el misteriós Adrian Veidt), i seguint per relatius secundaris com Jean Smart (com la no menys misteriosa agent Blake) i Yahya Abdul-Mateen II (en teoria, només el marit d’Abar). Els seus millors episodis han rebut nominacions de direcció, guió o muntatge.

En el cas de ‘La maravillosa Sra. Maisel’, de nou s’ha reconegut, per exemple, la tasca d’actors favorits de l’acadèmia com Rachel Brosnahan, Tony Shalhoub i Alex Borstein. En el cas de l’àcid drama coral ‘Succession’, rar és l’actor significatiu de la sèrie sense nominació: allà hi ha, en la categoria d’actor principal en sèrie dramàtica, Brian Cox i Jeremy Strong, i per la part dels secundaris, Nicholas Braun, Kieran Culkin, Matthew Macfadyen i Sarah Snook. 

En l’apartat actoral, les absències més sorprenents són, d’una banda, les de Bob Odenkirk i Rhea Seehorn per ‘Better call Saul’ (Seehorn mai ha sigut nominada, malgrat ser el cor de la millor sèrie actual), o les de Merritt Wever i Toni Collette per la minisèrie ‘Creedme’. Bastant obstinada a nominar, sobretot, veterans, l’acadèmia s’ha oblidat del gran treball d’Elle Fanning i Nicholas Hoult en ‘The great’, tot i que el pilot de la sèrie està nominat en direcció i guió. Bones sorpreses: el reconeixement a Paul Mescal de ‘Normal people’ i Zendaya d’‘Euphoria’.

‘La maravillosa Sra. Maisel’

‘La maravillosa Sra. Maisel’ lluitarà aquest any, amb dificultat, contra ‘Schitt’s Creek’, fenomen de creixement lent que es va acomiadar aquest any entre el carinyo del públic i la crítica. Aquesta cocreació d’Eugene i Dan Levy, pare i fill, ha aconseguit ni més ni menys que 15 nominacions. 

La categoria de sèrie limitada, una de les més riques dels últims anys, es compon de ‘Watchmen’, ‘Mrs. America’, ‘Creieu-me’, ‘Unorthodox’ i ’Little fires everywhere’. Aquesta última ha servit a la directora Lynn Shelton per aconseguir la seva primera i, per desgràcia pòstuma, nominació a l’Emmy. 

Si una conclusió es desprèn del llistat, és la consolidació de Netflix com a gegant de l’entreteniment: fins a 160 nominacions reuneix la plataforma, davant les 107 del seu rival de vella escola HBO. Apple TV+ s’obre pas tímidament gràcies, sobretot, a ‘The morning show’ (amb set nominacions), tot i que tingui sèries superiors, com ‘Central Park’ (només una nominació per a Leslie Odom Jr. pel seu treball com a doblador) i ‘Servant’ (zero nominacions). 

Els premis s’entregaran, de la manera que sigui, el 21 de setembre en una cerimònia presentada per Jimmy Kimmel, que va comentar al juny: «No sé on ho farem, o com ho farem, o fins i tot per què ho farem, però ho farem i jo ho presentaré».