CRÍTICA DE CINE

'1985': homosexualitat en l''era Reagan'

zentauroepp53560534 fotograma pelicula 1985200528140140

Experimentat en l’escena del cine ‘queer’ actual, Yen Tan es basa en el seu curtmetratge previ ‘1985’ per compondre un precís retrat dels estigmes de l’homosexualitat i la sida en la societat repressiva de l’era Reagan. 

En aquesta delicada i minimalista pel·lícula, un jove torna a casa seva a Texas per passar el Nadal. Va haver de fugir d’aquest entorn castrador marcat per l’entossudiment religiós per poder ser lliure i ara ha d’enfrontar-se als fantasmes del seu passat. Tot això ho explica Yen Tan a través d’una elegant i subtil narració que va atrapant per la força del significat ocult que transmeten les seves imatges, per la forma en què construeix el relat a través dels silencis, les mirades plenes de significat i per la precisa recreació d’una època (entre cassets de Madonna i bíblies) a través de la intimitat familiar. 

Filmada en blanc i negre amb una càmera Kodak per reproduir l’aspecte retro, 1985 ens trasllada a una etapa fosca marcada pel puritanisme i la hipocresia moral i ho fa a través d’un excel·lent tractament dels personatges i una enorme sensibilitat a l’hora de traçar les seves relacions, en especial la que s’estableix entre el protagonista i el seu germà adolescent a través de la música i la que té a veure amb la seva millor amiga de l’adolescència (immigrant asiàtica, com el director) amb la qual va compartir rebuig social a l’escola.

1985 ★★★

Direcció:  Yen Tan

Repartiment:  Cory Michael Smith, Jamie Chung, Virginia Madsen, Michael Chiklis, Bill Heck, Ryan Piers Williams, David Opegbemi

Títol original:  '1985'

País:  Estats Units

Durada:  85 minuts

Any:  2018

Gènere:  Drama

Estrena:  27 de maig del 2020 (Filmin)