QUÈ PODEM FER AVUI... A CASA

Dues originals propostes perquè els nois descobreixin la dansa

El projecte juvenil Tot Dansa estrena aquesta tarda el vídeo col·lectiu 'Celebració: els diumenges de la vida'

BSDansa dedica aquest cap de setmana a celebrar un concurs virtual compost per tres gales infantils

tot-dansa-2020 formacia-professorat

La gent del món de la dansa no pot (ni vol) estar-se quieta. Res d’asseure’s al sofà, ja sabem que el seu és l’art del moviment i, per això, malgrat les circumstàncies adverses, segueix en marxa formant els professionals del futur i interessant eñs més joves per aquesta disciplina. Dos bons exemples d’això són el projecte artístic Tot Dansa i el concurs BSDansa que han buscat solucions per continuar endavant i ens ho demostraran aquesta mateixa setmana.

Imatge d’una edició anterior d’aquest certamen. / TOT DANSA

Un projecte educatiu

El Tot Dansa d’aquest any és una proposta del ballarí, coreògraf i director artístic Mario García Sáez a la qual han contestat afirmativament els alumnes de diversos instituts públics barcelonins. El seu objectiu és promoure i afavorir la cohesió, la integració i el treball en equip a través del llenguatge del cos i la dansa contemporània. Aquesta activitat permet un intercanvi d’experiències entre els joves.

 

 

El projecte canvia en cada edició tant de coreògraf com de centres docents i té tres eixos bàsics de treball que es concreten en la formació del professorat dels centres d’educació secundària perquè s’aproximi a aquest món amb l’ajuda del coreògraf i el seu equip, la creació coreogràfica en cada institut amb l’alumnat, a càrrec dels ballarins de l’Institut del Teatre, i una festa final en la qual tot el treball sol culminar amb un espectacle que es presenta en dues sessions de matí i tarda.

En la festa participen alumnes de diferents instituts. / TOT DANSA

Buscant solucions als problemes

Doncs bé, com que aquesta idea ja no és possible, no s’han rendit, l’han capgirat i s’han reconvertit canviant el mètode de treball i han construït una coreografia entre tots ells a partir d’una frase ballada proposada pel coreògraf. Les classes han tingut lloc online o en sessions de vídeo i s’han canviat les visites presencials als instituts per càpsules digitals, vídeos i audioguies.

  

 

El resultat final és un vídeo col·lectiu en el qual ens mostraran el que han après. Es tracta de Celebració: els diumenges de la vida, que s’estrenarà a les 6 d’aquesta tarda al canal de Youtube del Mercat de les Flors, l’escenari del qual havia d’acollir avui l’espectacle. En aquest espectacle, han participat més de 180 alumnes i 13 professors sota la direcció del coreògraf per crear un treball que, com indica el títol, pretén demostrar que la dansa és la millor manera de celebrar la vida. Des dels antics balls de la cort que veiem a les pel·lícules, els festivals musicals, els concerts fins als diferents balls folklòrics. Un vídeo coral festiu i solemne, ple de trossos de vida i de celebracions molt particulars des de casa.

Un concurs per fomentar la dansa entre els nens. / BS DANSA

Un concurs de nous talents infantils

Per la seva banda, BSDansa organitza al llarg de l’any diversos concursos en escoles i acadèmies de ball on els alumnes presenten les seves coreografies, però tampoc s’han resignat i, en aquesta ocasió, ho faran de manera virtual. Cadascun dels participants mostrarà la seva pròpia creació des de casa al llarg de tres gales que tindran lloc aquest divendres (19 h), dissabte i diumenge (12 i 19 h). Perquè tots puguem veure les seves evolucions emetran aquestes gales en directe a través del seu canal de Twitch.

Una de les actuacions de l’última edició. / BSDANSA

D’aquesta manera, tots els participants podran veure en viu les actuacions dels seus companys així com la reacció i valoració del jurat professional que també estarà connectat amb la intenció que tinguin una sensació com més pròxima millor a contemplar-lo presencialment. A més, part dels diners recaptats en les inscripcions es destinaran al moviment #yomecorono. BSDansa és una entitat que promou la dansa entre els més joves per descobrir nous talents i convertir-la en part de l’aprenentatge bàsic dels nens. Els petits i els joves no paren de ballar... ¿a què esperen els adults?