pèrdues milionàries

El Govern reobrirà el sector del llibre «al més aviat possible» i anuncia un pla de rescat

Torra i Vilallonga pacten amb els representants del món editorial posar en marxa una comissió de treball per abordar la crisi

27/04/2020 Torra y el sector del libro acuerdan crear una comisión de trabajo / GENCAT (Europa Press)

Llibreries tancades, fires cancel·lades, escriptors víctimes de la incertesa davant el futur. El panorama del món del llibre és com el de gairebé tot el món cultural: negre. Per abordar la situació, el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, es van reunir aquest dilluns per videoconferència amb representants del sector, amb qui van acordar la creació d’una comissió de treball amb vista a l’elaboració d’un «pla de rescat i reactivació». El president va explicar que la intenció del seu Govern és posar en marxa «al més aviat possible» les activitats de la cadena del llibre (un sector «molt tocat», va dir), però que això dependrà de les recomanacions de les autoritats sanitàries.

En la reunió, en què van participar representants dels escriptors, els editors, els distribuïdors, els llibreters i els dissenyadors gràfics, van sortir a col·lació algunes xifres descriptives del cop que està rebent el sector. Per exemple: que s’han deixat de vendre 385.000 llibres des que es va decretar l’estat d’alarma; que les vendes han caigut un 70%; que el 40% del sector de la distribució ha aturat l’activitat durant la crisi; i que el 5,8% de les empreses catalanes que han presentat un erto pertanyen al món cultural. Davant de panoramal desolador, Torra va recordar que els nous pressupostos donen més marge d’acció, i va remarcar que el Govern ja ha destinat 31 milions d’euros per pal·liar la crisi en el sector cultural.

A tot Espanya, més de 400 editorials, llibreries i distribuïdores s’han adherit al manifest ‘En defensa del llibre’, que considera imprescindible una actuació més decidida de les autoritats estatals, autonòmiques i municipals, incloses mesures fiscals i creditícies concretes. Els signants, que recorden que la cultura representa el 3,2% del PIB espanyol i gairebé 700.000 llocs de treball (bona part en el sector editorial), demanen especial atenció per als actors petits i mitjans del sector, normalment ignorats pels bancs.