'el rei del trap'

Iglesias jutja "vergonyós" el veto a C. Tangana a Bilbao impulsat per Elkarrekin Podem

S'ha pres la decisió després de les crítiques sorgides en els últims dies per la seva presència, a causa de les seves lletres suposadament despectives contra les dones

fcasals39629194 fotos de c tangana nuria marin sony music180303172415

Els ajuntaments de Santiago (Compostela Aperta), Alcalá de Henares (PSOE) i Móstoles (PSOE) van vetar l’estiu passat actuacions dels trapers Kidd Keo i Kaidy Cain per les seves lletres masclistes, el mateix motiu pel qual el festival Viña Rock de Villarobledo va cancel·lar les seves actuacions. L’Ajuntament de Bilbao (PNB) ha fet aquest divendres el mateix per idèntica raó amb l’actuació a les festes patronals de C. Tangana, l’estrella més gran de la música urbana espanyola després de Rosalía, amb qui va col·laborar artísticament i va tenir una relació.

El consistori ha cedit a la pressió d’una campanya a change.org (tampoc tanta pressió: 15.000 firmes), a la que es van sumar els grups municipals d’Elkarrekin Podem i E. H. Bildu. El primer va exigir a l’ajuntament que no contracti artistes que "reprodueixen la cultura de la violació". En canvi, a Pablo Iglesias, el secretari general de Podem, li ha semblat fatal el veto. "No m’agrada C. Tangana, però em sembla vergonyós que li prohibeixin actuar. El treball dels artistes, com la política, ha de ser objecte de crítica, de sàtira, de burla o de 'beef', mai de censura", ha escrit en un tuit.

José Guirao, el ministre de Cultura en funcions, ha expressat dubtes sobre la prohibició del concert. "A mi em sembla malament que es cancel·lin contractes amb artistes, perquè independentment de l’opinió que un tingui, mesurar els artistes per les seves proximitats polítiques a uns o altres partits o idees no és positiu. La base de la creació artística està en la llibertat de pensament, d’expressió i d’idees", ha assenyalat. No obstant, Guirao ha fet un apart amb el cas concret de C. Tangana. "Una altra cosa és el tema de Bilbao amb les lletres d’aquest artista. Aquí tinc més dubtes, crec en la llibertat d’expressió però entenc que hi hagi reticències, no ja per temes d’idees polítiques, sinó per altres temes com el de gènere", ha matisat.

"Pa mi esta mierda es fácil / tu puta me llama papi" i "Hago que tu puta se empache / hago que se calle y se agache", de la cançó 'Fácil'; "Rezo por la puta que te educó así", de 'Sangre'; i "Otra vez tu cara (puta) / solo me quieres si te hago mal / ya no siento nada (vete) / follando con otra que es igual", de 'Na de na', són els versos de C. Tangana amb què els impulsors de la campanya van il·lustrar la petició perquè s’anul·lés la seva actuació a Bilbao "per les seves lletres masclistes i patriarcals i despectives amb les dones". 

Per contagi del hip-hop nord-americà, en què des dels anys 90 la paraula 'bitch' és d’ús comú per referir-se a la dona (de fet és tan comú que no necessàriament és ja pejorativa i són moltes les dones que se l’han apropiada en senyal d’apoderament, començant per Madonna, aquestes coses de la subversió), el terme 'puta' s’utilitza molt en la música urbana espanyola.