música

'Con altura': així és la nova cançó de Rosalía, "un homenatge al reggaeton"

La catalana treu un nou tema en col·laboració amb l'artista colombià J Balvin i amb el músic canari el Guincho

Quan Rosalía canta, el món escolta. La cantant catalana ha començat el 2019 com va acabar el 2018, amb pas ferm i a base d’èxit: aquest dijous ha publicat nou 'single', 'Con altura'. Flamenca heterodoxa i artista urbana arrelada en la tradició, Rosalía prometia ahir –una altra vegada– revolucionar la música aquesta primavera amb la seva nova cançó.

L’artista de 25 anys –que es va convertir en l’espanyola amb més premis Grammy Llatins amb un únic treball, a l’aconseguir dos guardons de cinc nominacions amb ‘Malamente’– torna al camí de la fusió, al presentar un treball en què col·labora amb el músic canariel Guincho, que també posa veu al tema, i amb el reggaetoner colombiàJ Balvin. Precisament, Rosalía i J Balvin seran uns dels principals atractius del revolucionari cartell paritari del Primavera Sound 2019.

Reggaeton clàssic

'Con altura' és l’expressió musicada de Rosalía de la seva passió personal pelreggaeton clàssic. En la seva lletra s’intueixen referències artístiques de la catalana com el flamenc de Camarón o la salsa d’Hector Lavoe. El videoclip, també tret aquest dijous, ha sigut dirigit per Director X. Rosalía explica així, en una nota difosa per Sony, el llançament de ‘Con altura’: "És un homenatge al reggaeton més clàssic i original: el reggaeton de platja. Quan era més jove m’encantava escoltar reggaeton i hauria sigut totalment natural haver fet una cançó com aquesta abans, però no m’agrada forçar les coses. Com a músic m’he deixat guiar per la meva intuïció a tota hora".

I explica com es va cuinar el tema i la col·laboració amb J Balvin: "No va ser fins fa uns mesos, en un estudi a Miami, quan vaig començar a escriure seguint aquesta direcció: vaig proposar als meus col·laboradors que treballéssim amb un ‘sample’ de música dominicana que vaig trobar; després Frank Dukes va afegir el seu propi ‘sample’, i el Guincho, la percussió... i així va sorgir aquesta gravació, un ritme pop barceloní-nord-americà-llatí. Una vegada establert el ritme, vaig escriure el ganxo en menys de cinc minuts; quan això passa, és per alguna cosa. Estic molt orgullosa d’aquesta cançó i hi tinc molta fe, perquè hi ha inspiració en un gènere com el reggaeton, però a nivell subjectiu i personal, des d’un lloc de poder i força. No vaig dubtar a ensenyar-li la cançó al meu amic José (J Balvin); li va encantar i em va enviar aquesta estrofa original i plena de força. Crec que totes les peces d’aquest trencaclosques es van ajuntar i tenen un objectiu. De veritat que espero que tots els que escoltin la cançó la rebin amb el mateix amor amb què es va fer”. 

Rosalía comença demà, 29 de març, el seu tour mundial a l’Amèrica Llatina. La catalana voltarà per tot el món i arribarà a Barcelona, on pararà en el Primavera Sound el dissabte 1 de juny.

Temes:

Youtube Rosalía