reaparició dels autors de 'bon dia'

Els Pets se sotmeten a una bona remenada en el seu primer disc en cinc anys

'Som', produït pel conspirador sònic El Petit de Cal Eril, veurà la llum el 19 d'octubre

zentauroepp45018619 icult pets180913190335 / Marc Vila

Els Pets, el grup pop per excel·lència de l’escena catalana contemporània, s’han posat en mans d’un conspirador sònic com és Joan Pons, El Petit de Cal Eril. ¿I què pot sortir de tot això? Doncs un disc, ‘Som’, que sortirà el 19 d’octubre, en el qual la banda de Constantí ha buscat donar al seu cançoner un enfocament “absolutament minimalista, sense col·laboradors, sense sols i amb composicions curtes”, ha anunciat aquest dijous Lluís Gavaldà en una trobada amb la premsa al teatre Atlàntida, de Vic, dins del Mercat de Música Viva.

Després de més de 30 anys de trajectòria, el grup volia acció. “Que ens rebreguessin”, ha afegit, és a dir, “que algú ens fes una bona remenada”. I aquest algú és Pons, que se suma a una família que va més enllà del trio nuclear integrat per Gavaldà, Joan Reig i Falin Cáceres i inclou els ja coneguts Joan-Pau Chaves (teclats) i Joan Bastida (guitarra), als quals s’afegeix ara Marcel Cavallé, exguitarrista d’Els Trons. Precisament, el títol del disc al·ludeix a un ‘nosaltres’ que “pot tenir una lectura de grup, de societat o de país”. El grup, ha assenyalat Gavaldà, fa una “reivindicació de l’entitat col·lectiva en aquests temps d’atomització i individualisme, que s’intenta que ens aïllem els uns dels altres”.

Sintonia “física i mental”

Molt bé, ¿i com casa el cànon pop, esvelt i clàssic, d’Els Pets amb les inquietuds metafísiques de Pons? “Hi ha hagut un treball important de poda”, apunta Gavaldà, que parla de “sintonia total, tant física com mental”, amb El Petit, que relleva, com a productor, Marc Grau, el nord-americà Brad Jones i Raül Fernández ‘Refree’, còmplices successius a l’obra discogràfica dels autors de ‘Bon dia’. Els Pets i Joan Pons coincideixen, diuen els primers, en prendre la música “molt seriosament i alhora amb molt humor”.I tot i que pugui semblar que l’associació hagi anat destinada a sacsejar o fins i tot revolucionar l’estil pop d’Els Pets, Pons és prudent en les seves apreciacions. “No he volgut canviar ni inventar res: només buscar l’essència d’Els Pets, tractar que els peixos anessin picant”.

‘Som’ és el primer disc d’Els Pets amb cançons noves en cinc anys, des de ‘L’àrea petita’ (2013), i aquest període llarg de temps ha ajudat, apunta Gavaldà, “a poder tenir un bon grapat de cançons entre les quals elegir”. El llançament ve precedit d’una cançó que es publica aquest divendres com a senzill, ‘La vida és molt avorrida sense el teu cos’, un mig temps emotiu que explica amb un videoclip realitzat per Álvaro Sanz. Els directes encara hauran d’esperar, i l’estrena serà en gran, el 16 de desembre al Liceu, dins del Suite Festival, concert a què seguiran, ara per ara, els de Manresa (25 de gener), Granollers (1 de febrer), Lloseta, Mallorca (16) i Reus (8 de març). 

Temes:

Els Pets