conflicte patrimonial

Guirao defensa que les pintures murals de Sixena es quedin al MNAC fins a la decisió definitiva

«El més prudent per a la conservació de les obres d'art és esperar que acabi tot el procés judicial», ha afirmat

sijena

El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha defensat aquest dijous la permanència de les pintures murals de Sixena al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) fins que existeixi una resolució judicial definitiva sobre aquesta qüestió, amb l’objecte de la “conservació” d’aquestes obres d’art.

Preguntat per aquest assumpte a una entrevista de Rac1 recollida per Europa Press, el ministre ha dit: “El més prudent per a la conservació de les obres d’art, sense entrar en un altre tipus de qüestions, és esperar que acabi tot el procés judicial acabi, i un cop acabi acatar-lo en conseqüència”.

En la seva primera visita oficial a Barcelona, el ministre va recórrer aquest dimecres l’exposició de Gala al MNAC, on també va visitar la sala capitular de les pintures medievals juntament amb el director del museu, Pepe Serra, i el president del patronat, Miquel Roca.

“Moure-les ara sense saber la resolució final, suposant que la resolució final sigui moure-les, jo no ho veig. Si després la resolució final és no moure-les, caldrà moure-les”, ha observat el ministre.

I ha afegit: “És veritat que aquestes pintures es poden moure, s’han mogut sis vegades em van explicar ahir, però que com ocorre amb totes les obres d’art delicades com menys es moguin millor”.

Llaços grocs 

Quan se li ha preguntat per la polèmica sobre la presència de llaços grocs en l’espai públic, s’ha limitat a dir: “Tots hauríem de ser prudents, tant els que volen manifestar la seva posició política a través d’un símbol, que és el llaç groc, com aquells que no s’hi sentin representats”.

“Sempre que algú no s’apropiï de l’espai públic i el privatitzi, tampoc li veig més transcendència” a aquest assumpte, ha argumentat el ministre, que ha distingit entre l’espai privat individual a la solapa de cada un i els espais públics en general, que hi ha unes normes.

“Error gravíssim” a Arco

El ministre ha qualificatd’error gravíssim la retirada de la peça ‘Presos polítics’, de Santiago Sierra, de la fira Arco: “Va ser la crònica d’un error anunciat, perquè en aquell moment era al comitè executiu d’Ifema i quan em vaig assabentar d’aquest assumpte el vaig manifestar a tots els membres d’aquesta comissió el que passaria”.

“Va ser una actuació molt particular, era innecessària i va ser un error, com així va quedar reflectit, i això és el que en penso”, ha dit el ministre, que va vaticinar enrenou en diaris internacionals.

Valtonyc

Preguntat per si li agrada que un cantant de rap com Valtonyc sigui condemnat a anar a la presó per les lletres de les seves cançons, el ministre ha demanat respecte cap al procés judicial, i ha dit: “No m’agrada ni per a un cantant ni per al veí de la porta de casa”.

Ha citat la prohibició inicial de distribuir el llibre ‘Fariña’, de Nacho Carretero, i ha afegit: “No m’agraden aquest tipus de coses, però una vegada passen millor deixar-ho a mans de la justícia”.

“Jo crec que els artistes com tots els ciutadans tenim un límit, que són les lleis. Després està la interpretació que en els temes de creació són diferents d’altres circumstàncies. Després hi ha la llibertat d’expressió”, ha observat.

Valle de los Caídos 

Sobre l’aprovació aquest divendres del decret per a la convalidació del decret llei per exhumar les restes de Franco, Guirao ha demanat esperar l’aprovació, i s’ha mostrat sorprès perquè Cs hagi anunciat abstenir-s’hi, després de votar a favor l’any passat al Congrés sobre el mateix assumpte, al·legant una qüestió formal.

“El que em sorprèn és la diferència entre un moment tan proper i un altre sense haver-hi motius substancials de canvi de posició. El canvi que la figura sigui un decret-llei és una excusa, perquè al final no canvia el contingut”, ha afirmat.